Milyonlarca Ukraynalı ülkesine dönmeye başladı: Resmi sayı açıklandı!

Çıkan savaş sebebiyle ülkelerini terk etmek durumunda kalan 11 milyon Ukraynalıdan 7 milyon 200 bini, çatışmaların nispeten azaldığı bölgelere geri dönüş yaptı.

DÜNYA 24.09.2022, 12:50 24.09.2022, 17:40
Milyonlarca Ukraynalı ülkesine dönmeye başladı: Resmi sayı açıklandı!

Ukrayna ile Rusya arasında çıkan savaş sebebiyle milyonlarca Ukraynalı, ülkesini terk etmek durumunda kaldı.

Büyük kesimi sınır ülkelere kaçmak zorunda kalan Ukraynalılar, AB ülkeleri ve Türkiye'ye de akın etmişti.

7 milyonu geri döndü

Fakat çatışmaların azalması, kısmi olarak göçü durdurdu. Ülkesini terk etmek durumunda kalan 11 milyon Ukraynalı, geri dönmeye başladı.

Birleşmiş Milletler raporuna bakıldığında ülkeyi terk etmek durumunda kalan 11 milyon Ukraynalıdan 7 milyon 200 bini, çatışmaların azalmasıyla geri döndü.

26 Şubat'tan bu yana Türkiye'ye gelen 407 bin 266 Ukraynalıdan 366 bin 747'si aynı şekilde, Polonya ve bu ülke yoluyla kendi ülkelerine geri döndü. Türkiye'deki Ukraynalı sayısı 40 bin 519 olarak kayıtlara geçti.

40 bin Ukraynalı Türkiye'de kaldı

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, savaş sebebiyle ülkeyi terk etmek zorunda kalanların sınır ülkelere gittiğini belirterek, "Elimizdeki verilere bakıldığında 20 Şubat 2022'den beri 400 binden fazla Ukrayna vatandaşı Türkiye'ye giriş yaptı. Bunların büyük bölümü Ukrayna ya da diğer bölgelere dönüş yaptı. Şu an itibarı ile geçici olarak Türkiye’de ikamet eden 40 bin Ukraynalı bulunuyor. Çoğunlukla Polonya'ya giderek, buradan Ukrayna'ya dönüyorlardı veya Avrupa bölgelerine gidiyorlardı. Ukrayna'dan kendi araçlarıyla çıkış yapan aileler de Romanya-Bulgaristan üzerinden Ukrayna'ya dönüyorlar. Ukrayna'dan çıkan aileler çatışmaların aktif noktayı geçmesini bekleyerek, geçtikten sonra da Ukrayna’ya gelerek, ülkenin imar çalışmalarına katılmak istediklerini ifade ediyorlardı" sözlerini kullandı.

Bodnar, Birleşmiş Milletler raporuna bakıldığında savaş sebebiyle Ukrayna'dan 11 milyon vatandaşın çıkış yaptığını söyleyerek, "Bunlardan 7 milyon 200 bini Ukrayna'ya döndü. Fakat süreç şu an devam ediyor. İşgalden kurtarılan bölgelere vatandaşımız geri dönüyor, orada yaşamı devam ettirmemiz ve o bölgeleri tekrar canlandırmamız gerekiyor. Dilerim yakın bir dönemde Ukrayna toprakları genelini 1991'deki sınır dahilinde tekrar göreceğiz" şeklinde konuştu.

"Referandumların hukuki ağırlığı olmayacak"

Bodnar, Rusya'nın işgal ettiği Zaporijya, Herson, Donetsk ve Luhansk'ta yapılan referandum ile ilgili de konuştu. Bodnar, Rusya'nın işgal ettiği bu bölgeleri ülkesine dahil etmek istediğini ifade ederek, "Bu tarz eylemler uluslararası hukukun ihlali olmakla beraber, insani hukukun da ihlalidir. Toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk ilkesine göre referandumların ilan edileceği bütün topraklar Ukrayna’ya aittir. Ne Ukrayna ne de Ukrayna vatandaşları için bu referandumların herhangi bir hukuki ağırlığı gibi bir durum olmayacak. Düşmanlara karşı topraklarımızı daha önce savunduğumuz ve işgalcilerden arındırdığımız gibi bundan sonraki süreçte de bunları yapmayı sürdüreceğiz. Biz de iyi biliyoruz ki Rusya bu topraklarda gerçekleştirmek istediği referandumlar için oy sayısını bir kenara yazdı. Hiç kimse uluslararası toplumda bunları tanımayacak, bu, işgal ettiğimiz topraklarımızı geri almak için engel olmayacaktır." sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)