Miley: Süleymani'yi öldürmeliydik!

ABD, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi kararının arkasında duruyor. ABD Genelkurmay Başkanı Mark Miley, "Süleymani kararını almasaydık ihmalkarlık olurdu. Süleymani'yi öldürmeliydik" dedi.

DÜNYA 07.01.2020, 08:43 07.01.2020, 08:57
Miley: Süleymani'yi öldürmeliydik!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin ABD kuvvetlerine yönelik saldırı planı içinde olduğu istihbarat verilerini incelediğini ifade ederek, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'yi öldürme kararını almamış olsalardı Amerikan kuvvetlerine yönelik ihmalkarlık etmiş olacaklarını savundu.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile ABD Savunma Bakanlığındaki (Pentagon) basın merkezinde ortak basın toplantısı düzenledi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi kararını değerlendiren ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile birlikte General Kasım Süleymani'nin hazırlığını yaptığı saldırılara ilişkin istihbarat verilerini incelediğini ifade ederek, "O istihbarat bilgisine güveniyorum. Bizi adım atmak zorunda bıraktı. Acildi ve ölçü ve çerçevesi bakımından oldukça netti." diye konuştu.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, şunları söyledi:

"Tam olarak kimi veya nereyi hedef alacağını ifade ediyor muydu? Hayır ama ABD'nin bölgedeki güçlerine karşı önemli ölçüde bir çatışma gücünü koordine ediyordu, planlamalar yapıyordu ve güçleri senkronize ediyordu. Kaynak ve istihbarat metodunun güvenliği için bunun ötesine geçemem ama şunu ifade edebilirim: Biliyorum istihbaratı bir bahane olarak kullandığımız veya yalan söylediğimizi ifade edenler var, ama şunu hem kapalı toplantılarda ve kamuoyuna belirtmeliyim ki bu konuda karar verenler olarak (İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı) General Kasım Süleymani kararını almamış olsaydık, Amerikan kuvvetlerine karşı önemli ölçüde ihmalkarlık etmiş olacaktık." 

Esper: Irak'ın kararı bağlayıcı değil

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ise ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a ait kültür yapılarını hedef alma tehdidine ilişkin bir soruya "Silahlı çatışma kanunlarına uyacağız." cevabını verdi. 

Irak Parlamentosunun Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesine ilişkin kararını da değerlendiren ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Irak halkının ABD'nin Irak'ta kalmasını istediğini ileri sürdü.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, "Oylamaya bakarsanız Kürtler katılmadı, Şiiler ise oylamada namlunun ucundaydılar. İran destekli gruplar onları tehdit ediyor. Bu durum Irak halkının kendi ülkelerinde maruz kaldığı berbat bir durum." şeklinde konuştu. 

Amerika Birleşik Devletleri'nin, Irak Parlamentosunun oylamasını bağlayıcı bulup bulmadığına ilişkin bir soruya karşılık ise ABD Savunma Bakanı Mark Esper, "Bu oylamanın bağlayıcı olmadığı söylendi zaten. Irak Parlamentosu da bu kararı 'bağlayıcı değil' diye kategorize etti. Dolayısıyla bağlayıcı değil ve bir süreçten geçmesi gerekir." cevabını verdi.

Yorumlar (0)