Miçotakis ve Merkel’den Türkiye’ye dikkat çeken mesajlar

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin 4 milyona yakın sığınmacıya ev sahipliği yaptığını ifade ederek Türkiye’nin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Miçotakis ise Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerini kimsenin bütünüyle yıkmak istediğini söyleyerek, “Türk-Yunan ilişkilerinde Yunanistan dostluk elini uzatıyor.” dedi.

DÜNYA 29.10.2021, 22:08 29.10.2021, 22:14
Miçotakis ve Merkel’den Türkiye’ye dikkat çeken mesajlar

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in davetiyle Atina’ya ziyaret gerçekleştiren Merkel, temasları sonrası düzenlenen basın toplantısında göçmen sorununa dair açıklamalar yaptı.

Türkiye ve Avrupa’nın kurallara uyarak sorunları çözmeleri durumunda Merkel, hem ekonomik olarak kendilerini güçlendirebileceklerini ifade etti.

“Yunanistan ve Türkiye arasındaki problemler Türkiye ve Avrupa Birliği’nin sorunu”

Türkiye ile ilişkilerin önemli olduğunu söyleyen Merkel, Türkiye ve Yunanistan arasındaki problemlerin birçoğunun aynı zamanda Türkiye ve Avrupa Birliği’nin sorunu olduğunu ifade etti.

2015 senesinde başlayan göç ve göçmen sorunuyla Türkiye’nin karşı karşıya kaldığını söyleyen Merkel, “Türkiye-Avrupa Birliği anlaşması bizlere, kendi aramızda iş birliği gerçekleştirmemiz gerektiğini ve özel durumda Türkiye’yle iş birliği yapmamız gerektiğini gösteren bir örnek oldu.” şeklinde konuştu.

Merkel, mültecilerin Avrupa Birliği’ne gelmesi yerine, kendi ülkelerine yakın yerlerde misafir edilmesinin Avrupa Birliği’nce tercih edildiğini söyleyerek, Türkiye ve Avrupa Birliği’nin göçmen sorununa dair imzalamış olduğu anlaşmanın da bu düşünce üzerine kurulu olduğunu, hem Türkiye hem de AB’ye faydalı olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin bu noktada desteklenmesi gerektiğini belirten Merkel, Türkiye’nin Afganistan’a ilişkin endişelerini anladıklarını ifade etti ve “Bizler nasıl ki yasa dışı göçün ve insan kaçakçılığının finanse edilmesini istemiyorsak Türkiye’nin de bu konuya ilişkin benzer bir hakkı bulunmaktadır.” dedi.

BM ile Uluslararası Hukuk’un sorunların çözümünde kararlarının temel alınması gerektiğini söyleyen Merkel, çok zaman alsa dahi zor sorunların dahi diyalog ile çözülebileceğini kaydetti.

“Yunanistan dostluk elini uzatıyor”

Türkiye ile diyalog kanallarının da açık tutulması için çabalandığını savunan Miçotakis de “Deniz hukuku ve uluslararası hukuk ölçütlerinde Yunanistan iyi ilişkiler istiyor. Fakat tehdit kabul etmiyor. Bu konuda çok netim.” şeklinde konuştu.

Miçotakis ayrıca Merkel’den sonra göreve başlayacak kişinin de Avrupa Birliği konseyinin Türkiye’ye dair kararlarına saygı duyulmasını isteyeceğini söyledi.

Avrupa Birliği ve Türkiye ilişkilerini kimsenin bütünüyle yıkmak istemediğini ifade eden Miçotakis, “Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde Yunanistan dostluk elini uzatıyor.” dedi.

Yorumlar (0)