Miçotakis: Komşumuz çok büyük ve öngörülemez

Yunanistan'da 25 Haziran'da tekrarlanacak seçimlere kadar hükümeti Yannis Sarmas'a devreden eski Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile ilişkileri hakkında konuştu. Müzakere yapabilmek için caydırıcı güçlerini artırmaları gerektiğine vurgu yapan Miçotakis, Erdoğan ile görüşüp görüşmeyeceği sorusuna da yanıt verdi.

DÜNYA 07.06.2023, 17:42 08.06.2023, 13:34 Hakan Öksüz
Miçotakis: Komşumuz çok büyük ve öngörülemez

Devlet Televizyonu ERT'ye konuşan eski Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile ilişkilerini değerlendirdi. 21 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerde çoğunluğun sağlanamaması üzerine 25 Haziran'da tekrarlanacak seçimlere kadar yönetimi geçici olan Yannis Sarmas'a devreden Miçotakis, Türkiye'nin savaş uçağı alımına dikkat çekti.

"Caydırıcı gücümüzü artırmak zorundayız"

Yunanistan'ın silahlı gücünü artırmak zorunda olduğuna vurgu yapan Miçotakis, "Karşımızdaki komşu hem çok büyük hem de jeopolitik olarak öngörülemez. Son 4 yılda kendimizi askeri anlamda geliştirdik. Türkiye ile yaşadığımız anlaşmazlıkları bir müzakereyle çözmek istiyorsak, caydırıcı gücümüzü artırmak zorundayız." dedi.

"Bizde de Türkiye'deki gibi bir sistem olsaydı..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşebilmek için önce 25 Haziran'da Yunanistan'da yapılacak seçimlerde partisinin iktidara gelmesi gerektiğini kaydeden Miçotakis, "Türkiye'deki hükümet son derece güçlü ve istikrarlı. Yunanistan'da ise şu an geçici hükümet var. Bizde de birinci partiye fazladan vekil veren bir sistem olsaydı istikrarlı bir hükümetimiz olabilirdi." ifadelerini kullandı.

"Bu konular tartışmaya açık, bu konular kapalı"

Türkiye ile ikili ilişkilerin son aylarda yumuşadığını hatırlatan Miçotakis, "Erdoğan ile görüşmeyi iple çekiyorum. Bunu daha önce de açıkladı. Litvanya Vilnius'ta buluşma fırsatı elde edeceğiz. Bu görüşme, ilerleyen aylarda yol haritamızı yeniden şekillendirmemizi sağlayacak. Türkiye ile kıta sahanlığı konusunu tartışmaya hazırız. Öte yandan Doğu Ege adalarının egemenliği ve adaların silahsızlandırılması konusu tartışmaya kapalı." dedi.

Yorumlar (0)