Miçotakis iade etti: Ufukta yeniden seçim var

Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakelaropulu'nun hükümet oluşturma görevini verdiği Miçotakis'in görevi iade ettiği açıklandı.

DÜNYA 22.05.2023, 23:59
Miçotakis iade etti: Ufukta yeniden seçim var

Cumhurbaşkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamada, seçimden galip çıkan Yeni Demokrasi Partisi lideri ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Katerina Sakelaropulu'yu telefonla arayarak kendisine hükümet oluşturma görevini iade ettiğini kaydettiği ifade edildi.

Bahse konu açıklamada, Cumhurbaşkanı Sakelaropulu'nun dünkü seçimde ikinci olan SYRIZA (Radikal Sol İttifakı) lideri Aleksis Çipras'ı kabul ederek hükümet oluşturma görevini bu defa da kendisine vereceği bildirildi.


(Sakelaropulu)

Çipras'tan paylaşım

Çipras ise paylaştığı video mesajda "Zor dönemlerde sorumluluk alıp mücadeleyi bırakmamayı öğrendim. Buradayım. Ne şimdi ne de zor bir mücadelenin ortasında mücadeleyi terk etmiyorum." şeklinde konuştu.


(Çipras)

Yeni Demokrasi Partisi seçimi açık ara önde bitirmişti

Ülkede dün gerçekleştirilen genel seçimlerde resmi olmayan neticelere göre, Yeni Demokrasi Partisi yüzde 40'ı aşkın oy alarak (146 sandalye) en yakın rakibi olan SYRIZA'ya 20 puan fark atmıştı fakat tek başına iktidara gelebilmesi için gerekli olan 151 sandalye sayısına erişememişti.

SYRIZA, yüzde 20,07 oranında oyla 71 sandalyeyi alarak ikinci sırada konumlanmıştı. 

Seçim yarışını üçüncü olarak bitiren KINAL-PASOK İttifakı ise yüzde 11,46 oranında oyla 41 sandalye kazanmıştı.


(Miçotakis)

İkinci defa sandığa gidilebilir

Ülkede bu sene ilk defa uygulanan seçim sistemi doğrultusunda, sandıktan çıkan neticeler herhangi bir siyasi partinin tek başına iktidar olmasına müsaade etmezse koalisyon için görüşmeler gerçekleştirilecek. Koalisyon için uzlaşı sağlanmaması durumunda ise seçmenler için ikinci defa sandık kuruluyor.

Sandığa ikinci defa gidildiğinde, birinci olan siyasi partiye minimum yüzde 25 oranında oy almak kaydıyla 300 sandalyelik mecliste oy oranıyla ilişkili olarak fazladan 20-50 sandalye veriliyor.

Yorumlar (0)