Miçotakis Covid-19'a yakalandı, kampanyalar askıya alındı

Eski Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Covid-19 testinin pozitif çıktığını ve bu nedenle seçim kampanyasını askıya aldığını duyurdu. Miçotakis, "Seçim öncesi sarılmalar ve öpüşmeler her zaman çok güzeldir ama bazen bunun bir bedeli var. Bugün yaptırdığım Covid-19 testim pozitif çıktı" dedi.

DÜNYA 03.06.2023, 09:51 03.06.2023, 15:04 Hanife
Miçotakis Covid-19'a yakalandı, kampanyalar askıya alındı

Yunanistan'ın eski Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Covid-19 testinin pozitif çıktığını ve bu sebepten dolayı seçim kampanyasını askıya aldığını duyurdu.

Aşı olan Miçotakis, sosyal medya hesabından yaptığı bilgilendirmede bir kaç gün evde kalması gerektiğini belirterek "Seçim kampanyasındaki sarılmalar ve öpücükler her zaman güzeldir ama bazen bunun bir bedeli var" dedi.

55 yaşındaki Miçotakis, hafta sonu Athos Dağı'ndaki manastır yerleşim bölgesini yapacağı ziyareti de erteledi.

Yunanistan’da 21 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimlerin ardından Miçotakis’in lideri olduğu Yeni Demokrasi (ND) Partisi oyların yüzde 40,79'unu alarak 300 sandalyeli parlamentoda 146 sandalye elde etmiş ancak hiçbir partinin hükümeti kurma görevini kabul etmemesi nedeniyle seçimlerin 25 Haziran’da tekrar yapılacağı açıklanmıştı.

Bu hafta açıklanan anketlerde, Yeni Demokrasi Partisi'nin en yakın rakibi sol ittifak Syriza'dan yaklaşık 20 puan önde olduğunu gösterdi.

Yunanistan seçim sistemi

Yunanistan'da bu yıl ilk kez uygulanan seçim sistemine göre, sandıktan çıkan sonuçların herhangi bir partinin tek başına iktidar olmasına izin vermemesi durumunda, koalisyon için görüşmelerin yapılmasını öngörüyor ve koalisyonda da uzlaşıya varılamaması halinde ise seçmenler için ikinci tura gidiliyor.

İkinci turda, birinci olan partiye en az yüzde 25 oy almak kaydıyla 300 sandalyelik parlamentoda fazladan 20 sandalye veriliyor. Oy oranı yüzde 25'i her yüzde 0,5 oranında aştığında fazladan sandalye sayısı da bir artıyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre, parlamentoda 146 sandalyeye sahip olan Yeni Demokrasi'nin ikinci kez sandığa gidildiğinde de aynı oy oranını alması halinde sandalye sayısının 160'ı geçmesi ve tek başına iktidar olması bekleniyor.

Yorumlar (0)