Miçokatis duyurdu: "Fransa'dan 18 Rafale savaş uçağı alacağız"

Yunanistan Başbakanı Miçokatis yapmış olduğu açıklamada, Fransa'dan 18 Rafale tipi savaş uçağını filosuna katacaklarını duyurdu.

DÜNYA 13.09.2020, 01:26
Miçokatis duyurdu: "Fransa'dan 18 Rafale savaş uçağı alacağız"

Yunanistan Başbakanı Miçokatis, Selanik'teki "Helexpo Forum"da konuştu.

Yapmış olduğu konuşmada, Doğu Akdeniz'deki gerginlik bağlamında gelecek dönemde hükümetin stratejisine dair açıklama yaptı.

Türkiye ve Yunanistan'ın arasındaki krize de dikkat çeken Miçokatis, "İhtiyaç ve imkanlar arasında bir denge sağlamanın vakti geldi." ifadelerini kullandı.

Miçokatis, Atina yönetiminin, "tehditlere mantıklı argümanlarla cevap verdiği" iddiasını dillendirerek "ordu gücünü, etkinliğini ve işlevselliğini arttırmaya ilişkin kimi kararlar aldıklarını" kaydetti.

"18 uçaklık bir filo kuracağız"

Yunanistan'ın çok sayıda müttefiki olduğunu savunan Miçokatis, "Mevcut olarak bulunan Mirage uçaklarımızın yerine yeni bir filo oluşturacağız. Filo 18 Rafale uçağından oluşacak." dedi.

Miçokatis ayrıca mevcut MEKO fırkateynlerini de modernize edeceklerini ifade ederek, "4 Romeo helikopteri ve 4 yeni fırkateyn helikopterini deniz kuvvetlerine dahil edeceğiz." açıklamasında bulundu.

"Orduyu 15 bin yeni askerle güçlendireceğiz"

Deniz, kara ve hava kuvvetleri için ağır torpidolar, yeni tanksavarlar ve güdümlü füzeler satın alacaklarını kaydeden Miçokatis, 5 senelik program dahilinde silahlı kuvvetlerimizi 15 bin yeni askerle güçlendirip savunma sanayisini faaliyete sokacağız." dedi.

Anlaşma için gelecek aylarda imza atılacak

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, yapmış olduğu yazılı açıklamada, Yunanistan'ın ülkesinden 18 Rafale tipi savaş uçağı satın alma kararına ilişkin büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Alınan bu kararla, Fransız ve Yunan ordularının arasındaki iş birliği ve ilişkinin güçlendirileceğinin altını çizen Parly, savaş uçaklarının satılmasına dair anlaşmanın gelecek aylarda imzalanacağını aktardı.

Atina yönetimi tarafından 10 milyar avro savunma harcamasının gelecek 10 yılda yapılacağı açıklanmıştı.

Gelecek aylarda, 1,5 milyar avroluk mühimmat ve silah satın alma planı yapan Yunanistan'ın bu planından en büyük kazancı ise Fransa'nın sağlaması bekleniyor.

Yorumlar (0)