Michel, Putin'i arayıp tehdit etti!

Rusya Devlet Başkanı Putin'i arayan AB Konseyi Başkanı Michel, muhalif Navalnıy'ın serbest bırakılmasını istedi ve mart ayındaki AB Liderler Zirvesi'nde Rusya ile ilişkilerin gözden geçirileceğini bildirdi.

DÜNYA 22.01.2021, 16:19 24.01.2021, 09:22
Michel, Putin'i arayıp tehdit etti!

AB (Avrupa Birliği) Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'i arayarak, gözaltında tutulan Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın salıverilmesini istedi.

Avrupa Birliği Konseyinden Michel-Putin görüşmesine dair yapılan açıklamaya göre; Charles Michel, Vladimir Putin'den muhalif Aleksey Navalnıy'ın haklarına saygı gösterilmesini ve ivedilikle salıverilmesini istedi.

Michel, AB üyelerinin, "Aleksey Navalnıy'a zehirli suikast girişimi" iddiasıyla ilgili olarak şeffaf soruşturma açılması çağrısını da Putin'e iletti.

Michel, Putin'e, mart ayında yapılacak Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde AB-Rusya ilişkileriyle ilgili stratejik bir oturum yapmayı düşündüklerini de bildirdi.

Rus muhalifi Aleksey Navalnıy'ın tutukluluğu

20 Ağustos 2020 tarihinde Rusya'nın Tomsk kentinden başkent Moskova'ya uçan Kremlin muhalifi Aleksey Navalnıy, uçuş sırasında fenalaşmış, bunun üzerine uçak Omsk kentine inmişti. Omsk kentinde bir hastaneye kaldırılan muhalif Navalnıy'ın çayına atılan zehirli bir madde ile öldürülmeye çalışıldığı iddia edilmişti.

Aleksey Navalnıy, zehirlendikten 2 gün sonra Omsk'taki hastaneden alınarak özel uçakla Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan Charite Hastanesi'ne götürülmüştü. Muhalif Aleksey Navalnıy, Almanya'da tedavi gödükten sonra 17 Ocak 2021 tarihinde döndüğü Moskova'daki havaalanında gözaltına alınmıştı.

Rus mahkemesi, 44 yaşındaki Aleksey Navalnıy'ın "29 Aralık 2020 tarihinden bu tarafa denetimli serbestlik süresi dolmadan defalarca ihlalde bulunduğu" gerekçesiyle 15 Şubat 2021 tarihine kadar tutuklu olması kararını vermişti.

Yorumlar (0)