Merkel: Türkiye'ye bağımlıyız

Angela Merkel, Türkiye ve AB’nin kimi konuları beraber şekillendirmeye ilişkin birbirine bağımlı olduğunu kaydetti.

DÜNYA 19.06.2021, 09:17 19.06.2021, 09:28
Merkel: Türkiye'ye bağımlıyız

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile yapmış olduğu görüşmeden önce düzenlediği basın toplantısında açıklamalar yaptı.

Merkel, Macron ile 24-25 Haziran tarihinde düzenlenecek olan AB Liderler Zirvesi’nde görüşülecek olan konulara ilişkin koordinasyon sağlamak istediklerini ifade etti.

Dış politika konularına ilişkin Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkin konuların görüşüleceğini söyleyen Merkel hem kendisinin hem de Macron’un NATO Zirvesi dahilinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüklerini hatırlattı.

“Birbirimize bağlıyız”

Merkel, büyük zorluklarla karşı karşıya geldiklerini öte yandan görüş ayrılıklarının bulunduğunu söyleyerek, “Belirli konuları beraber şekillendirmek istiyorsak birbirimize bağımlıyız.” dedi.

Başbakan Merkel, konular arasında göç sorununun yanında Libya ve Suriye’nin geleceğine dair konuları gösterdi.

“Rusya ile görüşmeyi sürdürmeliyiz”

G7 Zirvesi’nde Rusya ile ilişkilerin ele alındığını hatırlatan Merkel, “Bizim için Rusya büyük bir sınamadır. Rusya aynı zamanda Avrupa Birliği’nin de en büyük kıta komşusu. Hibrit saldırılara hepimizin maruz kaldığımızı belirlememiz gerekiyor. Öte yandan eğer Avrupa Birliği’nde istikrar ve güvenlik istiyorsak Rusya ile görüşmeye devam etmeyle ilgilenmemiz gerekli. Her ne kadar zor olursa olsun.” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Biden ve Putin’in bir araya geldiğini anımsatan Merkel, Avrupa tarafının da bunu yapmasının doğru olduğunu kaydetti.

Macron da Merkel’in Rusya ve Türkiye’ye ilişkin söylediklerine katıldığını ifade etti.

Macron, Türkiye ile ilişkilerle ilgili mart ayında belirlenmiş olan şartları ele alacaklarını söyleyerek özellikle GKRY ve Yunanistan’ın çıkarlarıyla Suriye, Doğu Akdeniz, Kafkas ve Libya bölgesine dair stratejik pozisyonları görüşeceklerini kaydetti.

Bununla birlikte Macron, Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı ortak bir çizgi bulması gerektiğini söyledi.

İki ülke lideri yapacakları görüşmede ayrıca koronayla mücadele ve Avrupa Birliği konularıyla ikili ilişkileri görüşecek.

Yorumlar (0)