Merkel: Derin bir utanç duyuyorum!

Auschwitz-Birkenau Nazi toplama kampına ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Derin bir utanç duyuyorum." dedi.

DÜNYA 06.12.2019, 18:13
Merkel: Derin bir utanç duyuyorum!

Polonya'nın Oscwinchim kentindeki Auschwitz-Birkenau toplama kampını ilk defa ziyaret eden Angela Merkel, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile Naziler tarafından öldürülen insanlar anısına çiçek bıraktı.

Alman Şansölye, geçmişte yaşanan acı olayların hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini söyledi ve "Derin bir utanç duyuyorum." ifadesini kullandı.

Almanya'nın o zamana ait suçların hatırasını canlı tutmak zorunda olduğunu belirten Merkel, Nazi toplama kamplarını kurarak sistematik bir şekilde insanları öldürenlerin Alman olduklarını belirtmelerinin önemine değindi. Merkel, bunu hayatlarını kaybedenlere borçlu olduklarına işaret etti.

Antisemitizm karşısında uyanık olunması gerektiğini söyleyen Merkel, "Burada katledilenleri hiçbir şey geri getiremeyecek. Bu suç Alman tarihinin bir parçası olarak kalacak. Bu tarih sürekli anlatılmalı ki unutmayalım, anlatılmalı ki bugün ve yarın her insanın onurunu koruyabilelim." diye konuştu.

Merkel, "Yahudi soykırımı kurbanlarının önünde ve onların ailelerinin önünde eğiliyorum" ifadelerini kullandı.

Alman hükümeti ve eyalet hükümetlerince Auschwitz-Birkenau Vakfı'na 60 milyon avro bağışlanacağını söyleyen Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de Nazi soykırımının unutulmaması gerektiğini belirtti.

Morawiecki, "Bu nedenle hatıraları korumada ve onları aktarmada sorumluluğumuz daha da giderek büyüyor." dedi.

Yorumlar (0)