Merkel'den "Türkiye" açıklaması: Kalması lazım!

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin NATO üyesi olarak kalması gerektiğini belirterek, "Bunun için çaba sarf etmemiz gerekir." dedi.

DÜNYA 27.11.2019, 14:52
Merkel'den "Türkiye" açıklaması: Kalması lazım!

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bütçe görüşmeleri dâhilinde Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, 70. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla NATO'nun önemine değindi. 

Türkiye'nin NATO için jeostratejik önem taşıdığına dikkat çeken Merkel, "Türkiye'nin NATO üyesi kalması lazım. Bunun için çaba sarf etmemiz gerekir." ifadelerini kullandı.

"ABD sorumluluk almıyor"

Merkel, Avrupa'nın önünde birçok terör tehdidi olduğunu belirterek, "Çevremizde yangın olduğunda artık ABD sorumluluk almıyor." açıklamasında bulundu. 

Dünyanın, Çin'in önemli rol aldığı çok kutuplu farklı bir düzene sahip olduğunu kaydeden Merkel, "NATO'nun korunması kendi çıkarımıza." dedi. 

Merkel, Avrupa'nın mevcut durumda tek başına kendisini savunamayacağına dikkat çekerek, "Bu transatlantik ittifaka ihtiyacımız var." ifadesini kullandı. Bu sebeple NATO'nun korunması amacıyla çalışacaklarını ve ittifak içinde daha fazla sorumluluk alacaklarını aktaran Merkel, Fransa ile yürüttükleri silah projelerini ilerletmek istediklerini bildirdi. 

"Suriye'de siyasi çözüm sağlanmalı"

Şansölye Merkel, Suriye'de süren iç savaşın vekalet savaşı haline geldiğini belirterek, siyasi çözümün sağlanması gerektiğini vurguladı.

Anayasa Komitesinin kurulmasını olumlu bir adım olarak değerlendirdiklerini hatırlatan Merkel, ülkesinin Suriye konusunda daha fazla fayda sağlayacağını belirterek, "Bu, Rusya ve Türkiye ile görüşmeler yapmadan olmaz." dedi. 

Merkel, bu nedenle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve kendisinin katılımıyla geçmişte bir buluşma düzenlediklerine dikkat çekti. 

Libya'da çözüm çabalarının devam etmesi gerektiğini aktaran Merkel, Libya'da Suriye'deki bir vekalet savaşının yaşanmasının önlenmesi gerektiğini de söyledi. 

"İnsan onuru dokunulmazdır"

Merkel, aşırı sağcılığın geldiği noktaya da değindi. 

Irkçı bir Alman tarafından işlenen Kassel Valisi Walter Lübcke cinayetine ve geçen ay Halle kentinde bir Sinagog'u hedef alan ırkçı saldırıya işaret eden Merkel, ''Halle'deki olaylar ve Lübcke cinayeti hepimizi sarstı." diye konuştu. 

Merkel, insan onurunun dokunulmaz olduğunu vurguladı. Almanya'da son dönemlerde tartışılan fikir hürriyetinin kapsamına ilişkin Merkel, "Ülkede fikir özgürlüğü vardır. Herkes özgürce fikrini açıklayabilir. Kimse diğer başkasının fikrine katılmak zorunda değil. Fikir özgürlüğünün de sınırları vardır. Nefret ırkçılık söylemlerinin yayılması ve diğer insanların onuru zedelenmeye başladığında bu sınır başlar." açıklamasında bulundu. 

Yorumlar (0)