Merkel'den Johnson'a 30 gün süre!

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına (Brexit) ilişkin yapılan anlaşmadaki 'tedbir maddesi' ile ilgili olarak, "Belki bu (çözüm) 30 gün içinde de bulunur. Neden olmasın? O zaman bir adım ilerlemiş oluruz. Bunun için çaba sarf etmemiz lazım." dedi.

DÜNYA 22.08.2019, 09:12
Merkel'den Johnson'a 30 gün süre!

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin’deki başbakanlık binası önünde askeri törenle karşıladığı İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Merkel, görüşmede başta Brexit olmak üzere İran, Libya ve Suriye'deki gelişmeler gibi birçok konunun ele alındığını bildirdi. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılacak olması nedeniyle üzüldüğünü ifade eden Merkel, bu ülkeyle gelecekte yakın ilişkilerin olmasını ümit ettiğini belirtti. 

Merkel, Almanya'nın anlaşmasız Brexit’e hazırlıklı olduğunu ancak anlaşmalı Brexit’ten de memnuniyet duyacağını ifade etti. 

"Tedbir maddesi çözülmemiş bir sorunun ifadesi"

İngiliz Parlamentosu'nda Brexit anlaşmasında bulunan 'tedbir maddesine" ilişkin tartışmaları yakından takip ettiğini kaydeden Almanya Başbakanı Angela Merkel, 'tedbir maddesinin' İrlanda ile Kuzey İrlanda sınırının gelecekte nasıl işleyeceği konusunda bir çözüm bulunmaması durumu için düzenlendiğine dikkat çekti.

Merkel, "Tedbir maddesi çözülmemiş bir sorunun ifadesidir." dedi.

Şimdiye kadar bu konunun 2 yıl içinde çözülebileceğinin varsayıldığına işaret eden Merkel, “Belki bu (çözüm) 30 gün içinde de bulunur. Neden olmasın? O zaman bir adım ilerlemiş oluruz. Bunun için çaba sarf etmemiz lazım." dedi.

Merkel, bunun İngiltere ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkinin gelecekte nasıl olacağına bağlı olduğunu da bildirdi.

AB üyesi 27 ülkenin Brexit konusunda birlikte hareket ettiğini ifade eden Merkel, İngiltere’nin ne istediğini söylemesini ve önerilerde bulunmasını talep etti. 

"Yeterince ilerleme sağlanmış değil"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başbakanı Donald Trump’ın, 'Rusya’nın yeniden G7 formatına katılması' isteğine de değindi. Merkel, Rusya’nın belirli sebeplerden dolayı bu formattan çıkarıldığını söyledi.

Rusya’nın Minsk sürecine ilişkin küçük ilerleme sağladığını belirten Merkel, "Ancak bugünkü durumda hala yeterince ilerleme sağlanmış değil." değerlendirmesini yaptı.

"Sözleşmeden çıkarılması lazım"

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere’nin anlaşmalı Brexit istediğini açık bir şekilde ifade ettiğini vurgulayarak, bunu başarabileceklerini aktardı.

Fakat İngiltere’nin anlaşmayı bu şekilde kabul edemeyeceğini kaydeden Johnson, "Tedbir maddesinin İngiltere gibi bağımsız ve demokratik ülke için büyük eksiklikleri bulunuyor. Bu maddenin sözleşmeden çıkarılması lazım." şeklinde konuştu.

Johnson, bu maddenin sözleşmeden çıkarılması halinde ilerleme sağlanabileceğine dikkat çekerek, İngiltere AB’den ayrıldığında bu ülkede yaşayan 3,2 milyon AB vatandaşının haklarının korunacağını söyledi. 

"Rusya provokasyonda bulunuyor"

İngiltere Başbakanı Boris Johson, Rusya’nın yeniden G7 formatına dönme konusunda Almanya Başbakanı Angela Merkel ile aynı fikirde olduğunu belirtti. Johnson, Rusya’nın yalnızca Ukrayna’da değil başka yerlerde de provokasyonlarda bulunduğunu ifade etti.

İki lider hafta sonu Fransa’nın Biarritz kentinde gerçekleştirilecek G7 Zirvesi’nde de görüşecek. Johnson ayrıca, yarın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Paris’te bir araya gelecek.

Brexit süreci

İngiltere, 23 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) referandumunda yüzde 48'e karşı 52 ile Brexit (İngiltere'nin AB'den ayrılması) kararı almıştı.

Eski İngiltere Başbakanı Theresa May'in, AB ile vardığı Brexit anlaşması Avam Kamarası'nda 3 kez reddedilmişti. Bu nedenle 29 Mart'ta gerçekleşmesi gereken Brexit, 31 Ekim'e ertelenmişti.

Anlaşmanın kabul edilmemesinde en önemli faktörü oluşturan tedbir maddesi, Brexit'in ardından AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere'ye bağlı Kuzey İrlanda arasına fiziki sınır girmesini engellemeyi hedefliyordu. 

Maddeye göre, İngiltere ile AB arasında kapsamlı ticaret anlaşması imzalanana kadar ülkenin bütünü Gümrük Birliği'nde kalacak ancak Kuzey İrlanda ilave AB kurallarına bağlı kalacaktı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 2016 yılındaki referandum sürecinden beri Brexit'in en büyük destekçisi olarak biliniyor. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması için her şeyi yapmaya hazır olduğunu bildiren Johnson, "Size ne yapacağımızı söyleyeyim. Çok şey yapacağız. İlki ve en önemlisi ise 31 Ekim'de Brexit'i halletmemiz gerekiyor." demişti. 
 

Yorumlar (0)