Merkel'den Hitler'e suikast düzenleyenlere övgü

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 20 Temmuz 1944'te Adolf Hitler’e suikast düzenleyenlerin örnek alınacak kişiler olduğunu ve Nasyonel Sosyalizm karanlığına gömülmüş olan Almanya'nın tarihine damga vurduklarını söyledi. Merkel, günümüzde de aşırı sağcılarla kararlı bir şekilde mücadele edilmesi çağrısında bulundu.

DÜNYA 14.07.2019, 15:55
Merkel'den Hitler'e suikast düzenleyenlere övgü

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Adolf Hitler’e düzenlenen suikast girişiminin 75. yıl dönümü yaklaşırken, aşırı sağcılıkla kararlı bir şekilde mücadele edilmesi çağrısında bulundu. Merkel, yayımladığı video mesajda, 20 Temmuz 1944'te Nasyonal Sosyalizm iktidarına karşı duran herkesi andıklarını ifade ederek, “Bugün de demokrasiyi yıkmak isteyen tüm eğilimlere karşı durmakla yükümlüyüz.” dedi. 

Nazi Almanyası'nda Albay Claus von Stauffenberg öncülüğünde bir grup subay, 20 Temmuz 1944 tarihinde Adolf Hitler'i bombalı saldırı ile öldürmeye çalışmış ancak suikast girişimi başarısız olmuştu. Hitler, saldırıdan hafif yaralı olarak kurtulmuştu. Stauffenberg ve suikast girişimine dahil olan 200'e yakın kişi idam edilmişti.

"Almanya'nın tarihine damga vurdular"

Anglela Merkel, 1944 yılında Adolf Hitler'e suikast girişiminde bulunanları 'örnek' olarak gösterdi. 

“Vicdanlarının sesini dinleyerek, Nasyonal Sosyalizm karanlığına gömülmüş olan Almanya'nın tarihine damga vurdular.” ifadesini kullanan Merkel, bu kişilere teşekkür borçlu olduklarını kaydetti.

Merkel, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu tür eylemler olmasaydı belki de anayasamız bugünkü haliyle ortaya çıkmayacaktı. Bugünümüzü bu insanların cesareti üzerine inşa edebiliriz. Tarihimizin bu sayfası olduğu için mutluyuz."

"Aşırı sağcılara hiçbir şans tanınmamalı"

Almanya Başbakanı, video mesajında ülkede aşırı sağcıların sayısının artış gösterdiğine işaret etti.

Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke'nin öldürülmesinin, siyasi sorumluluk alanların korunması konusunun ne kadar önem taşıdığını gözler önüne serdiğini kaydeden Merkel, “Burada herkesin gayet açık bir sinyal vermesi gerek.” dedi. 

Merkel, 'demokrasinin ve sivil toplumun güçlü olması ve aşırı sağcılara hiçbir şans tanınmaması' çağrısında bulundu.

Yorumlar (0)