Merkel: “Avrupa liderleri, Rusya karşısında cesaretini toplamalı” 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB ve Rusya arasında bir zirve düzenlenmesi gerektiğini ve Avrupa liderlerinin bu konuda cesaretli davranmaları gerektiğini dile getirdi. 

DÜNYA 26.06.2021, 07:58
Merkel: “Avrupa liderleri, Rusya karşısında cesaretini toplamalı” 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa liderlerinin Rusya ile bir zirve düzenlemesini gerektiğini ve ülkeler arasında anlaşma yapılmasının zamanı geldiğini aktardı. “Avrupa liderleri Rusya karşısında cesaretini toplamalı.” şeklinde konuşan Merkel, Rusya ile atılacak ortam adımlardan yana olduğunu belirtti. 

10 AB ülkesi, Rusya ile görüşmeye karşı 

Merkel’in bu tutumuna karşın AB’ye bağlı olan yaklaşık 10 ülkenin Rusya ile görüşmeye karşı olduğu biliniyor. Öte yandan bu ülkelerin isimleri ise kesin olarak telaffuz edilmiyor. 



Rusya: “Üzüntü ile karşılıyoruz” 

AB liderlerinin arafta kalmış tutumlarına karşı Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise bazı açıklamalarda bulundu: “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AB ile ilişkilerini geliştirmekten yana fakat AB’nin Putin ile bir zirve düzenlemeye karşı olması hayli üzücü.” 

Putin’in önceki haftalarda bir gazete için kaleme aldığı makaleyi hatırlatan Peskov, Rusya’nın AB ülkeleri ile iş birliği yapmaya açık olduğunu ve mesajda da belirtildiği üzere Rusya’nın olumlu tarafta olduğunu dile getirdi. 



“Bu tutumlar hem mantıksız hem de zararlı” 

Peskov: “Rusya ile diyalog kurulmasına en çok karşı çıkan tarafların Baltık ülkeleri ve Polonya’nın olduğunu biliyoruz. Bu tutumlar hem mantıksız hem de zararlı. Bu ülkeler, Rusya’nın kendileri için tehdit oluşturduğunu sık sık dile getiriyorlar. Aynı zamanda biliyoruz ki NATO’dan ve ABD’den çok fazla askeri kendi topraklarında bulundurmak isteyen ülkeler de bunlar. Burada kendi kısır döngülerini yaratıyorlar. Bu ülkeler önce Rusya’nın tehlikesinden bahsedip sonra topraklarında yabancı asker barındırıyorlar.” 

Yorumlar (0)