Meksika’daki yanardağ peş peşe 3 kez patladı 

Meksika’daki Popocatepetl Yanardağı peş peşe 3 kez patladı. Dağdan çıkan küller sebebiyle vatandaşlar uyarıldı. Lavlar, 500 metre uzağa kadar ulaştı. 

DÜNYA 08.10.2021, 08:57 09.10.2021, 11:30
Meksika’daki yanardağ peş peşe 3 kez patladı 

Meksika’daki Popocatepetl Yanardağı yeniden faaliyete geçti. Kısa süre içinde 3 kez patlayan dağdan çıkan küller 1200 metre yükselerek hızlı şekilde havaya karışınca vatandaşlar uyarıldı. Puebla ve Morelos kentleri sınırında bulunan yanardağın lavları 500 metre uzağa kadar ulaştı. 

Vatandaşlar tedbir almaya başladı 

Meksika Ulusal Afet Önleme Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre rüzgarın etkisiyle duman, kül bulutu ve lavlar seri şekilde yayılıyor. En büyük doğal afetlerden biriyle karşı karşıya olan vatandaşlar evlerinin yanmasına ve külden zehirlenmelere karşı tedbirler almaya başladı. 



Popocatepetl’ın yakın zamanda patlayacağı biliniyordu 

Machester Üniversitesindne bilim insanlarının Eylül 2021’deki araştırma sonuçlarına göre Popocatepetl Yanardağı, yakın zamanda patlayacağı öngörülen 5’inci yanardağ idi.  

Popocatepetl ismi Aztek dilinden geliyor 

Aztek diline göre Popocatepetl ismi, “duman çıkaran dağ” anlamına geliyor. 5452 metre yüksekliği ile Kuzey Amerika’nın ikinci büyük yanardağı olan Popocatepetl kraterinin çapı 900 metre ve derinliği de 150 metre. Dağın 16 metre kuzeyinde ise ikizi olarak Iztaccihuatl Yanardağı bulunuyor. 

Yorumlar (0)