Meksika’da 7,6 büyüklüğünde deprem

Meksika’nın batısında yer alan Michoacan eyaletinde 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem sonrası ülke genelinde tsunami alarmı verildi. 

DÜNYA 20.09.2022, 09:29 20.09.2022, 17:04
Meksika’da 7,6 büyüklüğünde deprem

Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırma Merkezi’nden (USGS) yapılan açıklamaya göre merkez üssü Michoacan’ın Aquila şehri olan depremin derinliği 15 kilometre olarak duyuruldu. Kıyıya yakın bir noktada meydana gelen deprem sebebiyle Meksika’da tsunami alarmı verildi. 

Manzanillo’da 1 kişi hayatını kaybetti

Deprem sonrası açıklamalarda bulunan Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Colima eyaletinde yer alan Manzanillo şehrinde bir evin duvarının yıkıldığını ve bu sebeple 1 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Meksiko Şehri Hükümet Şefi Claudia Sheinbaum ile istişare halinde olduklarını belirten Obrador, başkent Meksiko’da ciddi bir durumun söz konusu olmadığını duyurdu. 

“Merkez üssünde yalnızca maddi hasar oluştu”

Michoacan Eyalet Valisi Afredo Ramirez Bedolla ile de telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini dile getiren Obrador, “Depremin merkez üssü olarak duyurulan bölgede yalnızca maddi hasar meydana geldi. Umuyorum ki ilerleyen saatlerde beklenmedik ve üzücü haberlerle karşılaşmayız. Ben bir kez daha tüm vatandaşlarımıza ve ülkemize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

Tatbikattan kısa bir süre sonra deprem meydana geldi

Meksika’da yaşanan deprem, geçmişe yönelik acı hatıraları da bir kez daha hatırlattı. Ülkede 1985 ve 2017 yıllarının yine 19 Eylül gününde depremler meydana gelmiş ve binlerce insan hayatını kaybetmişti. Öte yandan ülkede 19 Eylül tarihinin acı tecrübeleri sebebiyle kısa süre önce deprem tatbikatı yapılmıştı. Depremin, tatbikattan kısa süre sonra meydana geldiği duyuruldu. 1985 yılında yine Michoacan eyaletinin sahil kesimlerinde yaşanan depremin büyüklüğü 8,1 olarak açıklanmıştı. Tarihi depremde 10 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. 2017 yılının 19 Eylül günü meydana gelen depremin merkezi ise Meksiko şehrinin güneyi olarak kayıtlara geçmişti. 7,1 büyüklüğündeki deprem sebebiyle 370 kişi hayatını kaybetmiş, 250 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalmış ve bölgedeki 50 bin ev yıkılmıştı. Yaşanan bu acı tecrübeler sebebiyle ülkede 19 Eylül günleri Ulusal Sivil Savunma Günü olarak anılıyor ve düzenli olarak deprem tatbikatı yapılıyor. 

Yorumlar (0)