Medvedev'den referandum yorumu: Gerekirse nükleer kullanırız!

Donetsk ve Luhansk bölgesinde yapılması planlanan referandumlara ilişkin konuşan Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, "Geri adım söz konusu değil. Rusya'ya bağlanmak isteyen her bölgeyi savunacağız. Bu savunmada nükleer silahlar da kullanılabilir." dedi.

DÜNYA 22.09.2022, 15:16 Hakan Öksüz
Medvedev'den referandum yorumu: Gerekirse nükleer kullanırız!

Şubat ayında başlayan Ukrayna-Rusya savaşında yeni bir evreye girildi. Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde devam eden çatışmalar, aynı şiddetle devam ediyor. Ayrılıkçı sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) ile sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti (LPR), Rusya'ya katılmak için referandum düzenleneceğini duyurdu. Referandumların, 23-27 Eylül arasında gerçekleştirileceği kaydedildi. 

Kremlin yönetimi, referandum açıklamalarını takdirle karşıladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Her halk, kendi kaderinin efendisi olmalı. Milyonlarca insan, Rusya'ya bağlanmak istiyorsa onlara bu hakkı sunarız." dedi. Lavrov, savaşın başından bu yana öncelikli amaçlarından birinin de bölgede referandum yapmak olduğunu aktardı.

Medvedev: "Referandumlar yapılacak, geri adım söz konusu değil"

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, referandum konusunda geri dönüşün mümkün olmadığını belirtti. Rusya'nın eski başbakanı olan Medvedev, "Ukrayna'nın işgali altında bulunan bazı bölgelerde yaşayan insanlar, Rusya bayrağı altında yaşamak istiyor. Referandumlar yapılacak, geri adım söz konusu olamaz. Rusya'ya katılmak isteyen bu bölgeleri, nükleer dâhil olmak üzere her türlü silahla savunmaya hazırız. Stratejik nükleer silahlarımız, hem kendi topraklarımızın hem de bize katılmak isteyen bölgelerin savunmasında kullanılabilir." ifadelerini kullandı.

300 bin yedek asker, Rus ordusuna çağrıldı!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ilân edilen kısmi askeri seferberlik, dünya kamuoyunda yankı uyandırdı. Edinilen bilgilere göre 300 bin yedek asker, Rus ordusunda görev almaya başlayacak. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, konuyla ilgili ayrıntıları açıkladı. Söz konusu karar, savaşın bir süre daha devam edeceğine dair işaret olarak okundu. Seferberlik ilânından sonra çok sayıda zengin Rus vatandaşının, ülke dışına çıktığı görüldü.

Yorumlar (0)