Maymun çiçeği virüsü Fas’ta görüldü: 3 kişi hastaneye kaldırıldı

Fas'ta maymun çiçeği virüsü taşıdığı düşünülen üç kişinin hastanelere sevk edildiği belirlendi. Çoğunlukla hayvandan insana geçen ancak nadirde olsa insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, kaşıntılı kabarcıklara ve yüksek ateşe sebep oluyor.

DÜNYA 24.05.2022, 10:48 24.05.2022, 17:23
Maymun çiçeği virüsü Fas’ta görüldü: 3 kişi hastaneye kaldırıldı

Sağlık Bakanlığı Ulusal Acil Durum Operasyon Merkezi Koordinatörü Muaz el-Murabıt tarafından gerçekleştirilen açıklamada, "Ülkemizde şu zaman kadar 3 kişinin maymun çiçeği vakası olabileceğini düşünüyoruz” şeklinde bilgi verdi.

Hastalık henüz netlik kazanmadı

Ülke çapında ilk defa duyurulan şüpheli vakalar hakkında bilgilendirme sağlayan Murabıt, "Şu anda bu kişilerin sağlık durumları iyiye gidiyor. Vakaları tıbbi gözlem altında tutuyoruz. Gereken tüm tıbbi analizler yapılacak ve sonuçlar çıkınca konu netlik kazanacak” dedi.

Murabıt, bunun yanı sıra ülkesinde henüz tam anlamıyla doğrulanmış bir maymun çiçeği vakası bulunmadığını da sözlerinin arasına ekledi.

Maymun çiçeği virüsü çeşitleri ve ölüm oranları

Endemik bir hastalık türü olan maymun çiçeği, Batı Afrika ve Kongo türü olmak üzere 2 çeşitte değerlendirilmektedir. Nadir olarak görülen bu hastalık türünde ölüm riski çeşide göre farklılık göstermektedir.

Virüsün Batı Afrika çeşidinde 2 vakadan birisinde yüzde 1 oranla ölüm riski bulunurken, Kongo türünde ise yüzde 10'a kadar ölüm oranı verilmektedir.

Yorumlar (0)