Maymun çiçeği 16 ülkede görüldü: DSÖ’den, “salgına hazırlıksızız” açıklaması geldi

Dünyanın "zorlu" bir mücadele içerisinde olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom, Ukrayna işgali, Covid-19 ve maymun çiçeği hastalığı dahil olmak üzere birçok olayın üst üste geldiğini vurguladı. Ghebreyesus Maymun çiçeği virüsünün 16 bölge ve ülkede görüldüğünü doğrularken, "Dünya bu tür salgınlara hazırlıksız, bu tamamen meydanda" açıklamasında bulundu.

DÜNYA 23.05.2022, 16:14 23.05.2022, 16:15
Maymun çiçeği 16 ülkede görüldü: DSÖ’den, “salgına hazırlıksızız” açıklaması geldi

75. Dünya Sağlık Kurul'unda açıklamalar yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 başta olmak üzere dünyanın global salgınlara hazırlıklı olup olmadığını, Küresel Sağlık Güvencesi organizasyonu ve DSÖ'nün 2023 senesi itibarıyla 1 milyar insana daha iyi sağlık olanakları sağlama hedefini değerlendirdi.

Birden fazla virüsle mücadele ediliyor

Ghebreyesus Sağlık Kurul’unda yaptığı açıklamada, "Tabi ki Covid-19 virüsü dünyamızdaki tek sorun değil. Biz şu anda konuşuyorken dünyanın her yerinde meslektaşlarımız Ebola virüsüne bir çare bulmaya çalışıyor. Bilim insanlar Etiyopya, Afganistan, Güney Sudan, Somali, Ukrayna, Suriye Arap Cumhuriyeti ve Yemen'de Kongo Cumhuriyeti henüz bilinmeyen sebepli hepatit ve maymun çiçeği virüsü ile insani krizlerin önüne geçmeye çalışıyor. Hastalık, İklim değişikliği, eşitsizlik, kıtlık, kuraklık ve savaşın korkunç bir şekilde yaklaşmasıyla karşı karşıya kaldık" dedi.

Bunun yanı sıra Ghebreyesus DSÖ tarafından maymun çiçeği vakasının henüz duyulmasından önce araştırmalarının başladığını belirtti. Fakat, virüs tespit edilen ülkelerin araştırılmasıyla beraber daha fazla vakanın çıkmasının olasılıklar içerisinde olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Ülkeler vaka sayılarını açıkladı

Gün geçtikçe maymun çiçeği hastalığı görülen ülkelerin sayısında artış meydana geliyor. Orta ve Batı Afrika kökenli olan hastalık Avrupa başta olmak üzere yayılım gösteriyor.

Avrupa'da maymun çiçeği teşhisi konulan ülkeler arasına Danimarka, İsviçre ve Avusturya’da katıldı. Latin Amerika ülkelerinden birisi olan Arjantin’de ilk şüpheli vakasını açıkladı.

ABD'de ise üçüncü şüpheli vakanın ortaya çıktığı belirtildi. Son zamanlarda Afrika haricinde ilk vakanın görüldüğü İngiltere’nin de yeni vakalar açıklaması bekleniyor. En yüksek vaka oranı ise Portekiz, İngiltere ve İspanya’da görüldü.

DSÖ 5 senede 120 olaya müdahale etti

Son 5 sene içerisinde DSÖ'nün salgın hastalık ve doğal afet gibi 120'nin üzerinde olaya müdahalede bulunduğunu vurgulayan Ghebreyesus, "Görüyorsunuz, dünya pandemik salgınlara hazırlıksız bir durumda. Bu sebeple DSÖ mensubu ülkelerle teknoloji ve bilgiye dayalı bilgi paylaşımını arttırmak adına geçtiğimiz sene Berlin’de Sağlık Acil Durumu Takip Grubu kurduk. Bu grup sayesinde üye ülkelerin hali hazırda bulunan salgınların yanı sıra olabilecek salgınlara karşıda lojistik, operasyonel ve teknik anlamda daha hazırlıklı olmasını sağlayacağız “sözlerine vurgu yaptı.

2023 senesinden sonra için küresel sağlık güvencesi içerisine 1 milyar kişiyi dahil etme düşüncelerinin olduğuna değinen Ghebreyesus, "Şu an için bu düşüncenin çok gerisinde bulunuyoruz. Salgının öncesinde bile 2023'e kadar 1 milyar düşüncesinde toplam 730 milyon açık görülüyordu. Salgınla beraber küresel sağlık sisteminde oluşan aksamalar, bu aralığı 840 milyona kadar çıkarttı” dedi.

Ghebreyesus, “DSÖ ana rolü oynamalı” açıklaması

Çıkacak olan yeni salgınlara dünyanın hazırlıklı olması ve sağlık sistemine ulaşamayan düşük gelirli ülkeler adına Küresel Sağlık Güvencesi düşüncesini önemine vurgu yapan Ghebreyesus, "DSÖ'nün, global çapta sağlık politikalarında ana rolü üstlenmesi gerektiğine" dikkat çekti.

Ghebreyesus, ilerleyen seneler için DSÖ mensubu ülkelere, "Öncelikle sağlık alanını karbon salınımından arındırmalıyız. Küresel olarak anlaşılan hava kalitesi standartları uygulanmalı. Otomobillere olan bağımlılığı azaltarak, toplu taşıma kullanımını teşvik edilmeli. Sağlık tesislerinde hijyen, su ve elektrik artırmaları gerçekleştirilmeli. Çağın hastalığı olan obeziteye 2025 senesine kadar 24 ülkede durdurmalıyız ve yaşam kalitesini yükseltmeliyiz. Son olarakta sağlığa zararlı paket ürünlerin azaltılmasını teşvik etmeliyiz” tavsiyelerinde bulundu.

DSÖ’ye yeni direktör seçilecek

Bu sene "Barış için Sağlık, Sağlık için Barış" düşüncesiyle 75'incisi gerçekleştirilen Dünya Sağlık Kurul'unda, Rusya-Ukrayna savaşının Ukrayna'daki sağlık altyapısına etkisi, Kovid-19 sonrası yeni global salgın hazırlıkları ve DSÖ'nün başlattığı Küresel Sağlık için Barış Girişimi planlaması konular içerisinde yer alacak.

28 Mayıs tarihinde bitecek olan kurulda DSÖ’nün yeni direktörü de seçilecek.

Yorumlar (0)