May'den Kaşıkçı çıkışı: Hesap versinler!

İngiltere Başbakanı May, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda hesap verilmesi ve yasal sürecin takip edilmesi gerektiğini açıkladı.

DÜNYA 26.06.2019, 17:54 26.06.2019, 17:57
May'den Kaşıkçı çıkışı: Hesap versinler!

İngiltere Başbakanı Theresa May, İngiltere Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda yapılan 'Başbakana Sorular' oturumunda, Kaşıkçı cinayetine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bu konuyu, Kral Selman Bin Abdülaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile gerçekleştirdiği görüşmelerde gündeme getirdiğini ifade eden May, "Bu korkunç cinayet için hesap verme zorunluluğunu görmek istiyoruz. Sorumlulardan hesap sorulması ve yasal sürecin takip edilmesi gerektiğini vurguladım." diye konuştu. 

May, Suudi Arabistan'ın bu tür uluslararası ve ulusal yasa ihlallerinin yeniden yaşanmaması için gerekli önlemi almasını umduklarına dikkat çekerek, "Devam eden soruşturmayı yakından takip ediyoruz ve uluslararası kabul görmüş yasal standartlar doğrultusunda ilerlemesini umuyoruz." dedi. 

Ne olmuştu?

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018'de girdiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda cinayete kurban gitmişti. 

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Kaşıkçı cinayetinde Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın rolüne ilişkin 'yüksek inanca' sahip olduğunu açıklamıştı. 

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Kaşıkçı cinayetine yönelik incelemeler sonrasında rapor hazırlamıştı. Callamard, raporunda Suudi Arabistan'ı Kaşıkçı'yı kasten ve taammüden öldürmekten sorumlu tutmuştu. 

Raporda, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın da aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerin soruşturulması için güvenilir kanıtlar bulunduğuna dikkat çekilmişti. 

Yorumlar (0)