Mark Esper: "ABD kara gücü bölgede yer almayacak"

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Suriye'nin kuzeyinde yapılacak olan güvenli bölgede Amerikan kara gücünün bulunmayacağını söyledi.

DÜNYA 18.10.2019, 21:18
Mark Esper: "ABD kara gücü bölgede yer almayacak"

Mark Esper, Türkiye ve ABD arasında "Suriye'nin kuzeydoğusuna ilişkin varılan anlaşma" konusunda açıklamalar yaptı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in, Türkiye ile ABD arasında Barış Pınarı Operasyonu’nun 120 saatliğine askıya almak üzere anlaşmaya vardığını anımsatan Esper, SDG adını kullanan YPG/PKK’nın 20 mil (30 km) derinliğe çekilmesi ile birlikte Türkiye’nin kalıcı olarak operasyonları durduracağını kabul ettiğini ifade etti.

Hulusi Akar ile telefonda görüştü

Dün ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Milley ile Kongre'yi bilgilendirdiklerini belirten Esper, biraz önce de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile telefonda görüştüğünü ve Türkiye’nin operasyonu konusunda ABD’nin pozisyonunu yinelediğini kaydetti.

Esper, "Türkiye’nin bu anlaşmaya tam bir şekilde uyması gerektiğini, Türk güvenlik güçlerinin kontrol ettiği bölgelerdeki tüm halkın güven ve huzurunu sağlamasını beklediğimizi ifade ettik. Dini ve etnik azınlıkların korunması halen yönetimin odağında olacak.” ifadelerini kullandı.

"ABD kara gücü görev almayacaktır"

ABD’nin kuzeydoğu Suriye’den çekilmeye devam ettiğini kaydeden Esper, “Bu güvenli bölgenin uygulanmasında ABD kara gücü görev almayacaktır. Ancak hem Türkiye hem de SDG ile iletişim halinde olacağız.” dedi.

Yorumlar (0)