Mariupol’de bir binanın bodrumunda “ceset havuzu” bulundu

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşta 3 aylık süreç tamamlandı. Ukraynalı yetkililer, liman kenti olan Mariupol’deki bir apartmanın bodrum katından 200 cesedin çıkartıldığını açıkladı. Savaşın en kötü derin acılarının yaşandığı şehirde binaların enkazı kaldırıldıkça dehşet de gün yüzüne çıkıyor. Diğer yandan Rusya da gerek ayrılıkçıların elindeki Donbas’ta gerekse diğer şehirlerde saldırılarını yoğunlaştırıyor. 

DÜNYA 25.05.2022, 14:03 25.05.2022, 18:03
Mariupol’de bir binanın bodrumunda “ceset havuzu” bulundu

Ukrayna’da 3 aydan uzun süren savaş hala devam ediyor. En az ilk günkü kadar ağır koşullarda hayata tutunmaya çalışan Ukrayna halkı ise Ruslardan arındırılan şehirlere girerek enkaz kaldırma çalışmaları için askerlere destek oluyor. Öte yandan yetkililer, Mariupol şehrinin enkazını temizleyen işçilerin, bir binanın bodrum katında 200 kadar cesedin bulunduğunu aktardı. Mariupol Belediye Başkanı Petro Andryushchenko, cesetlerin çürümek üzere olduğunu öyle ki kötü kokunun tüm mahalleye yayıldığını ifade etti.

3 ayda binlerce Ukraynalı hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler verilerine göre 3 aylık savaşta 3930 kişi hayatını kaybederken 4500 kişi de yaralandı. BM (Birleşmiş Milletler) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, sivillerin büyük kısmının bombardıman, hava veya füze saldırısında hayatını kaybettiğini açıkladı. Öte yandan organizasyon, gerçek sayıların çok daha yüksek olabileceğini aktardı. Savaşın üçüncü ayı münasebetiyle açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yeni ölümlerin, Rusya’nın Desna şehrine başlattığı ve 87 kişinin hayatını kaybettiği ölümcül füze saldırılarından bir hafta sonra keşfedildiğini ifade etti. 



3 ayda 3 binden fazla saldırı gerçekleştirildi

Zelenski, 24 Şubat’ta başlatılan saldırılarda şimdiye kadar 2275 ayrı füzeyle 1474 füze saldırısı düzenlendiğini aktardı. Bu saldırıların çoğunda sivillerin hedef alındığını kaydeden Ukrayna Devlet Başkanı, savaşın ilk dakikasından bu yana 3 binden fazla hava saldırısı gerçekleştirildiğini de açıklamalarına ekledi. Zelenski’nin açıklamaları şu yöndeydi: “İşgalci Rus askerleri, Ukrayna halkına karşı çok acımasız. Avrupa kıtasında 77 senedir hiç böyle bir savaş yaşanmadı. Düşmanımız mümkün olduğunca çok fazla alt yapıyı ve insanı yok etmeye çalışıyor.”

Ukrayna’daki ölü sayısı tam olarak bilinmiyor

Rus askerleri ile Ukraynalı vatandaşların net ölü ve yaralı sayıları açıklanmıyor. Rusya, Savunma Bakanlığı’nın Mart 2022 sonu itibarıyla çatışmalarda 1351 askerin öldürüldüğünü aktarırken o dönemden bu zamana kadar hiçbir şekilde veri güncellemesine gitmedi. UNHCR ise Ukrayna’daki çatışmaların sürmesinden ötürü tam sayının belirlenemediğini aktardı. Konuyla ilgili eline geçen verileri aktaran İngiltere Savunma Bakanlığı, 24 Mayıs 2022’ye kadar en az 15 bin Rus askerinin öldüğünü; bu sayının da Afganistan’da 9 senede ölen Rus askeri sayısına eşit olduğunu kaydetti. Yetkililer ise Ukrayna ve Rusya tarafından on binlerce kişinin öldüğünü tahmin ediyor. 



Sadece Mariupol’de 10 bin kişi ölmüş olabilir

Mariupol Belediye Başkanı, 3 aydır şehirde devam eden çatışmalarda en az 10 bin kişinin öldüğünü ifade ederken bu sayı henüz resmi makamlar tarafından onaylanmadı. Öte yandan Volodimir Zelenski, önceki gün yaptığı açıklamada Doğu Ukrayna’daki çatışmalarda günde ortalama 50 askerin öldüğünü kaydetti. Rusya, doğudaki Donbas bölgesinde saldırılarını artırdı. Ukrayna ordusu ise Severodonetsk ve Sloviansk şehirlerine saldırmak isteyen Rus ordusunu uzak tutmak için çaba harcıyor. Rus askerleri, bu iki şehre topyekûn saldırı düzenlerken buradaki çatışmaların sonucunun, Moskova hükümetinin başarısını ya da başarısızlığını belirleyeceği biliniyor.

Donbas’taki çatışmalar 8 senedir devam ediyor

Donbas bölgesindeki Moskova destekli ayrılıkçılar, 8 senedir Ukrayna ordusuyla savaşıyor. Rus yanlıları, Donbas’taki geniş toprak parçalarını ellerinde bulunduruyor. Resmi olarak Ukrayna’ya bağlı olan Donbas’ın en doğu kısmında yer alan Seversky Donets nehrinin doğu yakasındaki Severodonetsk şehri ile batı kıyısındaki Lysychansk şehrinde Rus kuvvetlerinin üç yönlü olarak ilerledikleri aktarılıyor. Kiev ve Mariupol’den uzaklaşan “ana savaş” ise artık Lysychansk, Severodonetsk, ve Donbas bölgesindeki diğer şehirlere kaymış durumda. Luhansk Valisi Serhiy Gaidai, Rusya’nın gözde şehirlerinden Severodonetsk ve Lysychansk’ı kuşatmak için saldırılar düzenlediğini; Severodonetsk’te çıkartılan yangınların yoğunluğunun arttığını ve 15 bin kişinin yaşadığı şehrin adeta yok edilmeye çalışıldığını kaydediyor. 

Yorumlar (0)