Mao'dan sonra bir ilk! Şi Cinping, üçüncü kez iktidara geldi

Çin Komünist Partisi Genel Sekreterliğine tekrar getirilen Şi Cinping, Mao'nun ardından iktidarını üçüncü dönemde de devam ettiren ilk lider oldu.

DÜNYA 23.10.2022, 09:38 24.10.2022, 09:29
Mao'dan sonra bir ilk! Şi Cinping, üçüncü kez iktidara geldi

Çin Komünist Partisi içerisinde en üst idare organı olarak değerlendirilen Merkez Komite, Şi Cinping'i tekrar genel sekreter olarak seçti.

Parti liderliğinde iki dönemden fazlasını gören ilk lider

Devlet Başkanı Şi, 2012 ve 2017 yıllarında seçildiği vazifeye tekrar gelirken, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zıdong'dan sonra parti yöneticiliğini iki dönemden daha fazla devam ettiren ilk lider oldu.

İlk görüşmelerini gerçekleştiren Merkez Komite, Genel Sekreteri, 7 kişilik Daimi Komite'yi, 10 kişilik Merkezi Askeri Komisyonu ve 25 kişilik Siyasi Büro'yu belirledi.

Toplantının sonrasında Genel Sekreter Şi ve seçimle gelen Daimi Komite'nin diğer mensupları Ding Şueşiang, Cai Şi, Li Şi, Cao Lıci, Vang Huning ve Li Çiang sırayla basına açıklamalarda bulundu.

Seçilen birçoğu Şi’ye yakın kişilerden oluşuyor

Daimi Komite içerisine dört farklı isim getirilirken, üyelerin birçoğunun Şi'ye yakın olan isimler olması ise dikkatlerden kaçmadı.

ÇKP Merkez Komitesi Birinci Sektereri Vang Huning, Merkezi Disiplin Komitesi Başkanı Cao Lıci ve Genel Sekter Şi Cinping, Daimi Komite'de bulunan koltuklarını korurken, ÇKP Genel Ofisi Direktörü Ding Şueşiang, Guangdong Parti Sekreteri Li Şi, Pekin Parti Sekreteri Cai Şi ve Şanghay Parti Sekreteri Li Çiang yeni getirilen isimlerden oldu.

Şi, komite mensuplarının takdimi adına gerçekleştirdiği açıklamada, geçtiğimiz on sene içerisinde iki "yüzyıl hedefinden" birincisi olan "her açıdan ortalama refahı bulunduran toplum oluşturma hedefine erişildiği", önümüzdeki on sene için ise "her anlamda güçlü modern bir sosyalist toplum meydana getirmek" olacağını dile getirdi.

Şi, Çin açısından Çin ulusunun tekrar canlanma rüyası ve sosyalist modernleşme görüleceğine inandığını aktardı.

Yorumlar (0)