Manş Denizi üzerinden İngiltere'ye bir günde rekor göçmen girişi

Son 1 günde Manş Denizi'ni geçip İngiltere'ye ulaşan göçmen sayısı bugün kırılan rekorla 430'e ulaştı. İngiltere’de, ülkeye izinsiz girişlerde 4 yıla kadar hapis cezası öngören bir tasarı üzerinde çalışılıyor. 

DÜNYA 21.07.2021, 09:57 22.07.2021, 09:04
Manş Denizi üzerinden İngiltere'ye bir günde rekor göçmen girişi

Dünya, Kovid-19 ile mücadele ederken, gündemin bir diğer önemli maddesi ise yasa dışı göç.

Manş Denizi’nden girişlerde rekora ulaşıldı

Türkiye'yi, Kafkaslar ve Orta Doğu üzerinden göçmenler için kalkan olarak kullanma niyetindeki Avrupa devletlerinde, her ne kadar katı tedbirler konulsa da göçmen girişi artıyor.

Geçtiğimiz pazartesi günü 430’a yakın göçmenin Manş Denizi'nden geçerek İngiltere'ye ulaştığı belirtildi. Bu rakamla birlikte tek gün içinde İngiltere’ye giriş yapan göçmen sayısında yeni bir rekor niteliği taşıyor.

İngiltere İçişleri Bakanlığı, konuya ilişkin bir açıklama yaptı ve yasa dışı göç probleminin kabul edilemez olduğu ve bunun üstesinden gelmek için ciddi adımlar atılacağını ifade etti.

2021’in başından bu yana İngiltere’ye 8 bin göçmen

241 göçmeni taşıyan 8 tekne, pazar günü İngiltere'ye ulaşmıştı. Bu sene, şu ana kadar yaklaşık 8 bin göçmen İngiltere'ye tekneyle ulaştı. İngiltere’ye gelenler arasında küçük çocuklar ve kadınların olduğu aktarıldı.

Yasal düzenleme geliyor

İçişleri Bakanı Priti Patel, Manş Denizi yoluyla ülkeye geçişleri imkansız hale getirme sözü verdi. Fransa ve İngiltere arasındaki kanal yoluyla geçişleri önlemekle sorumlu ekibin başında bulunan Dan O'Mahoney, "Avrupa genelinde yasa dışı göçün artması sebebiyle kanal üzerinden riskli küçük tekne yolculuklarında kabul edilemeyecek oranda bir artış var. İnsanlar ulaştıkları güvenli ilk ülkede sığınma başvurusu yapmalı ve bu riskli geçişlerde yaşamlarını riske atmamalı. Yasa dışı geçişleri sağlayan suçluların peşine düşmeyi sürdürüyoruz” açıklaması yaptı.

İngiltere'nin düzensiz yasa dışı göçlere ilişkin hazırladığı yasa tasarısının hayat kurtaracağını ve söz konusu yasanın, yasa dışı geçişleri kıracağını belirten O'Mahoney, İngiliz hükümetinin, İngiltere'de yasal olarak barınma hakkı olmayanları iade etmeyi sürdürdüğünü de ayrıca aktardı.

İzinsiz girişe 4 sene hapis

Milletvekilleri tarafından halihazırda değerlendirilmekte olan yasa tasarısı, yasa dışı yollardan İngiltere'ye izinsiz girmeyi ceza gerektiren bir suç haline getiriyor.

Bu yasa ile birlikte İzinsiz giriş yapan göçmenler 4 seneye kadar hapis cezası alabilir

Tasarıda, sığınma başvurusu döneminde düzensiz göçmenler, ülkenin dışındaki bir göç merkezinde de tutulabilecek.

Göçmen hakları savunucuları tepkili

Öte yandan konuşulan yasa tasarısı, göçmen hakları savunucularının sert tepkisini çekti. Refugee Action adlı sivil toplum kuruluşu, yasa tasarısını zarar verici, nahoş ve aşırı olarak nitelendirdi ve bu yasa tasarısının, hukukun üstünlüğü ve insan haklarını savunma iddiasında olan bir ülkede yeri olamayacağına dikkat çekti.

Yorumlar (0)