Malta Başbakanı, skandal üzerine istifa edecek

Malta Başbakanı Muscat, 2017 yılında öldürülen gazeteci soruşturması yüzünden 2020'nin Ocak ayında istifa edeceğini açıkladı.

DÜNYA 02.12.2019, 12:05
Malta Başbakanı, skandal üzerine istifa edecek

Malta Başbakanı Joseph Muscat, Ocak ayında istifa edeceğini açıkladı. Muscat, uzun bir süredir 2017 yılında öldürülen araştırmacı gazeteci Daphne Caruana Galizia'nın soruşturmasıyla ortaya çıkan siyasi ve hukuki karmaşayı yönetememesiyle eleştiriliyordu.

Muscat Ocak ayında istifa edecek

Devletin televizyon kanalında konuşan Muscat, ilerleyen süreçte yeni bir başbakanın seçilmesi için çalışacaklarını açıkladı ve iktidarda olan İşçi Partisi'nin liderliğini Ocak ayının ortasında bırakacağını, çok kısa bir süre sonrasında da başbakanlığı bırakacağını duyurdu.

Muscat, istifasının sebebini "Yapılması gereken buydu" ifadeleriyle açıkladı ancak gazetecinin cinayeti ve soruşturmayla doğrudan bir bağlantı kurmayı reddetti. Muscat, gazeteci Caruana Galizia hakkında "adaletin yerini bulması için verdiği sözünü yerine getirdiğini" belirtti. 

Eski özel kalemi serbest bırakıldı


Muscat'ın eski özel kalemi Schembri

Muscat'ın kararı, eski özel kalemi Keith Schembri'nin serbest bırakılmasının ardından geldi. Malta polisi, Schembri'nin 2017'deki bombalı saldırı hakkında tutuklu kalması için bir sebep kalmadığını açıkladı.

2013'ten beri iktidarda olan Muscat'ın partisi, Pazar günü yaptığı açıklamada liderlerinin arkasında olduğunu ve alacağı kararları desteklediğini açıklamıştı.

Schembri'yi suçlayan iş adamı tutuklandı


Tutuklanan iş adamı Fenech

Malta Başbakanı Muscat'ın cinayetle bağlantısı olduğu iddia edilen iş adamı Yorgen Fenech'e dokunulmazlık vermemesi, hükümeti eleştirenlerde büyük tepki yarattı ve Fenech'in tutuklanmasının cinayeti örtbas etme girişimi olduğu iddiasına sebep oldu. Tutuklanan iş adamı Fenech, Muscat'ın eski özel kalemi Schembri ve iki bakanı gazeteci Caruana Galizia'nın cinayetiyle bağlantılı olmakla suçlamıştı. Fenech, cinayetle bağlantılı olma suçuyla tutuklanmıştı ancak kendisinin masum olduğunu iddia ediyor.

Caruana Galizia nasıl öldü?

Image result for daphne caruana galizia
Öldürülen gazeteci Caruana Galizia adına düzenlenen protestolardan bir kare

Öldürülen gazeteci Daphne Caruana Galizia, uzun bir süredir Avrupa Birliği'nin en küçük ülkesi olan Malta'daki geniş çaplı yolsuzluğun siyasi ve iş çevrelerindeki varlığını araştırıyordu. Caruana Galizia, 2017 yılında arabasına yerleştirilen bomba düzeneği yüzünden hayatını kaybetmişti.

Yorumlar (0)