Mali'de darbe yapılıyor!

Askerî hareketliliğin bulunduğu Mali'de askerler Mali Meclis Başkanı'nı ve Ekonomi-Finans Bakanı'nı alıkoydu.

DÜNYA 18.08.2020, 15:56 18.08.2020, 16:12
Mali'de darbe yapılıyor!

Mayıs ayından bu tarafı siyasi krizle mücadele içinde olan Mali'de, ülkenin başkenti Bamako yakınlarındaki bir garnizondan silah sesleri geldiği ve askerî araçlar başkent Bamako'ya doğru ilerlediği bildirildi.

Fransız sömürgesi olan Mali'nin başkenti Bamako'ya 15 kilometre mesafedeki Kati kentinde yer alan Soundjata garnizonunda yaşanan askerî hareketliliğin ardından silah sesleri gelmeye başladığı ve sabah saatlerinden bu tarafa silah seslerinin sürdüğü kaydedildi.

Başkent Bamako'da sabahın erken saatlerinde başlayan askerî hareketlilik sebebiyle hiçbir dükkan, işletme ve kamu binaları açılmadı. Başkent Bamako'da, şehir sakinleri ise büyük panik ve endişe yaşıyor.

Edinilen bilgilere göre askerî araçlar Kati'den başkent Bamako'ya ilerledi ve garnizona giden yolların tamamı kapatıldı.

Norveç'in Bamako Büyükelçiliği de askerî hareketlilik sebebiyle bölgedeki vatandaşlarını "askerî darbe ihtimaline karşı dikkatli olmaları" konusunda uyardı.

Fransa'nın Bamako Büyükelçiliği de "Başkent Bamako'da yaşanan büyük huzursuzluk dolayısıyla Fransızlara evde kalmalarını" tavsiye etti.

Yerel basında, bazı bakanların ve yüksek rütbeli askerlerin bir kısım askerler tarafından alıkonulduğuna dair iddialar bulunurken, güvenlik kaynakları, askeri bir darbe ihtimalinin çok güçlü olduğunu belirtiyor.

En son gelen bilgi ise askerî hareketliliğin bulunduğu Mali'de ordu mensuplarının Mali Meclis Başkanı ile Ekonomi ve Finans Bakanı'nı alıkoydukları yönünde.

Mali'de neler yaşanmıştı?

Kati askerî kampı, 2012 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure'ye karşı gerçekleştirilen askerî darbede de başı çekmişti.

Mali'de Mayıs ayından bu tarafa muhalif gruplar, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'ya karşı şiddetli eylemler tertipliyordu.

Muhalif gruplar, protesto gösterilerini sıkılaştıracağını ve daha da güçlendireceğini açıklamıştı. Muhalif göstericiler, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita istifa etmeden eylemlerini sonlandırmayacaklarını ilan etmişlerdi.

Yorumlar (1)
Cenk Alp 4 yıl önce
Fransanın işidir. Aklıma hemen 15 temmuz geldi. Batının İslam ülkeleri ve sömürgeler üzerindeki oyunları aynen devam ediyor