Mali'de bir günde 3 saldırı: 30 kişi hayatını kaybetti!

Mali, Cuma günü 3 kanlı saldırıya sahne oldu. Teröristlerin saldırısında 9'u asker 30 kişi hayatını kaybetti.

DÜNYA 15.02.2020, 09:40
Mali'de bir günde 3 saldırı: 30 kişi hayatını kaybetti!

Cuma günü Mali'de 3 terörist saldırı gerçekleşti. Ülkenin orta bölgelerinde bulunan Ogossagou isimli bir köyde yaşanan silahlı saldırıda 21 kişi hayatını kaybederken köydeki evler ve tarım ürünleri yakıldı, büyük ve küçükbaş hayvanlar da öldürüldü. 

Ülkenin Gao bölgesinde bulunan Bentia köyüne düzenlenen bir baskında 8 asker öldürülürken Mondoro'daki bir askeri tesisin uğradığı silahlı saldırıda 1 asker daha hayatını kaybetti.

2012'den beri kendisini DEAŞ ve El Kaide'nin devamı olarak niteleyen İslami terör örgütleri tarafından saldırıya uğrayan Mali'de terörle mücadelede bir türlü sonuca varılamıyor.

Etnik gruplar arası gerilim de var

21 kişinin hayatını kaybettiği Ogossagou, büyük çoğunlukla çobanlıkla geçinen Fulani isimli Müslüman bir topluluğa ev sahipliği yapıyor. Ülkedeki diğer etnik gruplar, Fulanileri Mali'nin de içinde bulunduğu ve terörle boğuşan Sahel bölgesindeki cihatçı teröristleri desteklemekle suçluyor. Geçtiğimiz Mart ayında Ogossagou'da düzenlenen bir terörist saldırıda 160 kişi öldürülmüştü. Saldırının ardından gerekli önlemleri almamakla suçlanan eski Başbakan Soumeylou Boubèye Maïga istifa etmişti.

Köye yapılan son saldırıyı henüz üstlenen bir grup çıkmadı. Köyün başındaki Aly Ousmane Barry, yerel medyaya teröristlerin bölgedeki hükümet güçleri çekildikten birkaç saat sonra saldırdığını söyledi.

Başka bir bölgede ise 9 asker öldü

Bir başka olayda ise Mali güvenlik güçleri, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Bentia köyüne yapılan saldırıda 8 askerin öldüğünü ve "maddi zarar" gördüklerini söyledi. Dokuzuncu bir asker ise sıkça saldırıya uğrayan Mondoro askeri tesisinde hayatını kaybetti.

Sahel'de terör bitmiyor

Mali, 2012'den beri terörle verdiği mücadelede başta kaybettiği toprakların büyük kısmının kontrolünü geri aldı. Sahel bölgesindeki ülkelerin terörle mücadelesine Fransa 4 bin 500 askerle destek verirken 13 bin Birleşmiş Milletler barış gücü askeri de bölgede bulunuyor. Ancak verilen tüm mücadeleye rağmen Mali'deki cihatçı grup terörü, komşu Burkina Faso ve Nijer gibi ülkelere de sıçramış durumda.

Yorumlar (0)