Malezya'nın başbakanı haftaya belli olacak

Malezya'nın geçici Başbakanı Mahathir Muhammed, "Parlamento 2 Mart'ta toplanacak. Çoğunluğun desteğini kim alırsa başbakan o olacak." açıklamasında bulundu.

DÜNYA 27.02.2020, 14:41
Malezya'nın başbakanı haftaya belli olacak

Malezya'nın idari başkenti Putrajaya'da, Covid-19'un (yeni tip koronavirüs) Malezya ekonomisine olumsuz etkilerini gidermek üzere ekonomik teşvik paketini açıklayan Malezya'nın geçici Başbakanı Mahathir Muhammed, ardından Malezya'daki hükümet krizine dair gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Malezya'nın geçici Başbakanı Mahathir Muhammed, yeni hükümetin kurulmasına ilişkin bu sabah Malezya Kralı ile görüşme yaptığını açıklayarak, "Yeni hükümetin kurulması için hiçbir parti mutlak çoğunluğu sağlayamadığı için Sultan Abdullah (Malezya Kralı Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Şah), bunun için en doğru platformun parlamento olduğunu işaret etti." ifadelerini kullandı.

Başbakan Mahathir Muhammed, "Tarafsız bir hükümet kurmak istediğine" dair açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Bu, tamamen bağımsız milletvekilleriyle hükümet kurmak istediğim anlamına gelmiyor. Parti üyeleri hükümete veya kabineye dahil olabilir fakat hiçbir parti kendi programını dayatamayacak." şeklinde konuştu. 

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, "Parlamento 2 Mart'ta toplanacak. Çoğunluğun desteğini kim alırsa başbakan o olacak. Eğer çoğunluğu sağlayacak biri bulunamazsa erken seçime gitmek durumunda kalacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Geçen hafta sonu muhalefet partileri Birleşik Malay Milli Örgütü ve Malezya İslam Partisinin yeni bir iktidar koalisyonu kurma çalışmalarının ardından Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, başbakanlıktan istifa etmişti.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed'in istifasının ardından iktidarı oluşturan Umut İttifakı koalisyonu dağılmıştı.

Yeni hükümeti kuracak başbakan adayının parlamentoda en az 112 milletvekilinin desteğini alması gerekiyor.

Yorumlar (0)