Malezya Başbakanından istifa öncesi kritik görüşme

Gelecek ay Malezya hükümeti için yapılacak güven oylamasında meclis çoğunluğunu elde edemeyeceği için bugün istifa etmesi beklenen Malezya Başbakanı Muhyiddin Yasin, Malezya Kralı Sultan Abdullah Şah ve kabine üyeleri ile görüştü. 

DÜNYA 16.08.2021, 12:48 17.08.2021, 09:53
Malezya Başbakanından istifa öncesi kritik görüşme

Gelecek ay Malezya hükümeti için yapılacak güven oylamasında meclis çoğunluğunu elde edemeyeceği için bugün istifa etmesi beklenen Malezya Başbakanı Muhyiddin Yasin, Malezya Kralı Sultan Abdullah Şah ve kabine üyeleri ile görüştü. Başbakanlık Ofisi’nde gerçekleştirilen görüşme, yerel saat ile 08.30’da bakanlarla başladı. Öğle saatlerinde ise Muhyiddin, Malezya Kralı ile görüşmek amacıyla Kuala Lumpur’daki kraliyet sarayına hareket etti. 

Istana Negara isimli saraydan yerel saatle 13.30’da ayrılan Muhyiddin’in 15.00’da istifasına dair açıklama yapması bekleniyor. Öte yandan Ulusal Covid-19 Bağışıklığından Sorumlu Bakan Hayri Cemaleddin, sabahki görüşmenin ardından kabinenin istifayı Malezya Kralı’na sunduğunu açıkladı. 



Son karar, Kral Sultan Abdullah’a ait 

Başbakan Muhyiddin Yasin, iktidar koalisyonu üyesi Birleşik Malay Ulusal Örgütü /UMNO) partisinin iktidar koalisyonuna desteğini çekeceğini açıklamış ve bu sebeple eylül ayında yapılacak güven oylaması için muhalefet partisine “hükümete destek” çağrısında bulunulmuştu. 

Muhalefet koalisyonu Umut İttifakı ise dün yaptığı yazılı açıklamada Muhyiddin’in teklifini reddetmiş ve bunun üzerine Muhyiddin, Malezya Kralı’na istifasını sunacağını bildirmişti. 

Muhyiddin, 1 Mart 2020'de göreve başlamıştı

Malezya Parlamentosunda bulunan 220 milletvekilinden 111 milletvekilinin desteğini almak, iktidar olmak isteyen koalisyon için yeterli olacak. Muhyiddin, 115 milletvekili ile desteklenerek 1 Mart 2020 tarihinde göreve gelmişti. Fakat UMNO’nun 38 milletvekilinin desteğini çekmesi ile meclis çoğunluğu kaybedilmiş oldu. 

Bu durum, Muhyiddin’in azınlık hükümeti lideri olarak görevine devam etmesi ve Malezya Kralı’nın da meclis çoğunluğunu sağlayacağını düşündüğü bir milletvekilini başbakan olarak ataması ve erken seçim ilan edilmesi ihtimali bulunuyor. Muhyiddin dışında 111 milletvekili desteği bulunan başka bir başbakan adayı bulunmazken salgın sebebiyle erken seçimin ilan edileceği düşünülmüyor. Öte yandan Malezya Kralı’nın Muhyiddin’in istifasını kabul etmesi durumunda Başbakan Yardımcısı İsmail Sabri Yakub’un yeni başbakan olması söz konusu. 

Yorumlar (0)