Malcolm X suikastında 56 sene sonra gelişme yaşandı 

ABD’nin sivil haklar savunucusu olarak bilinen Malcolm X’e suikast düzenlemek suçundan senelerce hapis yatan 2 sanık hakkındaki suçlamalar düşürüldü.  

DÜNYA 19.11.2021, 07:33 20.11.2021, 18:15
Malcolm X suikastında 56 sene sonra gelişme yaşandı 

ABD’de sivil haklar savunucusu olan, ırkçılığa karşı verdiği mücadele ile bilinen ve dünyanın her bölgesindeki milyonlarca insandan destek gören siyasi Müslüman aktivist Malcolm X’e, 21 Şubat 1965 senesinde suikast düzenlenmiş ve X, hayatını kaybetmişti. O dönemde Halil İslam ve Muhammed Aziz isminde iki kişinin suikastı düzenleyen kişiler olduğu belirtilmiş ve bu kişiler tutuklanmıştı.  

2009’da öldü, 2021’de aklandı 

O dönemde tutuklanan ve 20 seneden uzun süre hapis yatan Halil İslam, 2009 senesinde hayata gözlerini yummuştu. Muhammed Aziz ise 1965-1985 seneleri arasında hapis yatmıştı. Üzerinde “katil” damgasıyla var olan iki sanık hakkındaki suçlamalar, New York Yüksek Mahkemesi Yargıcı Ellen Biben tarafından dün düşürüldü. 

“Boşa giden zamanlar için üzgünüm” 

Biben, karar konuşmasında şunları dile getirdi: “Bu davanın adalette açtığı derin yaraları tamamen kapatamadığımız ve boşa giden seneleri geri veremediğimiz için üzgünüm.” Yargıcın sözleri, mahkeme salonunda alkış tufanı kopardı. 

Söz konusu kararın, aklanan sanık avukatları ile Manhattan Bölge Savcısı Cyrus Vance’in 22 ay süren soruşturması sonrasında alındığı belirtildi. 



Netflix belgeseli davanın kaderini değiştirdi 

Davanın akışındaki bu değişikliğin sebebinin ise Netflix’te 2020 senesinde yayınlanan Malcolm X belgeselinin olduğu belirtiliyor. Bu belgeselde Malcolm X’in katili olmakla suçlanan kişiler hakkında çok az delil bulunduğu, tanık ifadelerinde çelişkiler olduğu ve haksız yere hapis yattıkları defalarca tekrarlanıyor. 

56 senedir tartışılan bir suikast 

Malcolm X suikastı, siyahi Müslümanlar ve tarihçiler arasında 56 senedir tartışılan bir konu. Hatta bir dönem Malcolm X’in avukatları kendisinin kolluk kuvvetleri ve ABD hükümeti tarafından öldürüldüğünü dahi belirtilmişti ve ellerinde deliller olduğunu söylemişlerdi. 21 Şubat 1965 tarihinde Harlem bölgesindeki Audubon Ballroom Konferans Salonu’nda konuşma yaptığı esnada suikasta uğrayarak hayatını kaybeden X’in kim tarafından öldürüldüğü hala gizemini koruyor.  

Yorumlar (0)