Mahmud Abbas'tan seçim açıklaması

Abbas, "Kudüs olmadan seçimlere gitmeyeceğiz." dedi.

DÜNYA 29.04.2021, 23:23 30.04.2021, 13:18
Mahmud Abbas'tan seçim açıklaması

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs’te seçimlere müsaade edilmemesi durumunda 22 Mayıs tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan Filistin milletvekili seçimlerine gitmeyeceklerini dile getirdi. 

Abbas, işgal altında bulunan Batı Şeria’nın Ramallah şehrinde düzenlenen Filistinli Liderler Toplantısı'nda 22 Mayıs tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan seçimlere dair açıklamalar yaptı.

"Kudüs yoksa seçim de yok"

Filistin medyasında naklen yayınlanan konuşmasında Abbas, İsrail yönetiminin hükümet olmadığı gerekçesi ile işgal altında olan Doğu Kudüs’teki Filistin seçimlerine dair kendilerine bir yanıt vermekten uzak durduğunu belirtti.

Abbas, “Bugün Tel Aviv yönetiminden hükümet olmadığı için Kudüs’te seçimlerin gerçekleştirilmesine dair bir yanıt veremeyeceklerine ilişkin mesajlar aldık.” sözlerini sarf etti. 

AB'nin (Avrupa Birliği) de İsrail'in Kudüs'te seçim yapma isteğine cevap vermemesinden duyduğu düş kırıklığını Filistin tarafına bildirdiğine işaret eden Abbas, "Kudüs olmadan seçimlere gitmeyeceğiz." dedi. 

Abbas ayrıca, Tel Aviv yönetiminin Filistin Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Hanna Nasır’ı seçim hazırlıkları çerçevesinde Doğu Kudüs’e gitmesi halinde gözaltına almakla tehdit ettiğini kaydetti.

15 Ocak'ta seçim kararnamesi çıkarmıştı

Bu akşam (29 Nisan) Ramallah şehrinde Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın başkanlığı ve Filistinli grupların liderlerinin iştirakiyle Filistin seçimlerinin istişare edilmesi üzere organize edilen toplantıdan an itibarıyla net bir karar çıkmadı.

Halihazırda devam eden toplantının netice bildirgesiyle seçimlere dair kararın duyurulması bekleniyor.

Abbas, 15 senelik aranın ardından İsrail ablukası ve işgali altındaki vatan topraklarında seçim gerçekleştirilmesini öngören kararnameye 15 Ocak tarihinde imza atmıştı. Bahse konu kararnamede, 22 Mayıs tarihinde milletvekili, 31 Temmuz tarihinde devlet başkanlığı ve 31 Ağustos tarihinde de Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin gerçekleştirilmesi planlanmıştı. 



Seçim ertelendi

Abbas, gerçekleştirdiği son açıklamada, Kudüs'teki halkın seçimlere katılımı güvence altına alınıncaya dek seçimleri erteleme kararı aldıklarını duyurdu. 

Yorumlar (0)