Mahmud Abbas bir kez daha reddetti!

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump’ın "Yüzyılın Anlaşması" ismi verilen 80 sayfalık sözde barış planını bir kez daha reddetti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "ABD’nin planını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında da reddedeceğiz" dedi.

DÜNYA 03.02.2020, 15:05
Mahmud Abbas bir kez daha reddetti!

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahuu'yu yanına alarak açıkladığı ve Yüzyılın Anlaşması ismini verdiği sözde barış anlaşmasını bir kez daha reddetti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah şehrinde gerçekleştirilen Filistin hükümetinin haftalık kabine toplantısında yaptığı konuşmada, "Amerika Birleşik Devletleri’nin planını reddediyoruz ve BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) toplantısında da reddedeceğiz." açıklamasında bulundu.

Filistin'e verileni de istemiyor çünkü...

ABD Başkanı Donald Trump’ın sözde barış planında olumlu tek bir noktanın olmadığının altını çizen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail yönetiminin, İsrail vatandaşı Filistinlilerin yoğun olarak yaşadığı El-Muselles bölgesini, "Filistin devletine" iadesini de kabul etmeyeceklerini, "Oradakiler bizim kardeşimiz, bizim insanlarımız. Ancak onların İsrail’de kalmalarını sağlamak için bize ilhak edilmesini asla kabul etmeyeceğiz." diye konuştu.

Hiçbir şeyi kabul etmemek değil, ne istediğini bilmek...

Hiçbir şeyi kabul etmeyen değil bilakis ne istediklerini bilen bir tutum sergilediklerini söyleyen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Uluslararası toplum neden bu planı reddettiğimizi anlamalı. Çünkü bu plan uluslararası meşruiyeti ilga etmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin ara buluculuğunu kabul etmediklerini tekrarlayan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ile barış müzakerelerine başlamak için uluslararası taraflardan oluşan bir mekanizmanın ara buluculuk yapması gerektiğinin de altını çizdi.

Tarihi Filistin topraklarının yüzde 22’lik bir kısmını istediklerini ifade eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, sözde barış planının ise güvenlik egemenliği olmaksızın kendilerine yüzde 11’lik bir kısmı verdiğine vurgu yaptı.

Donald Trump'ın sözde barış planı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını kamuoyuna duyurmuştu.

"Yüzyılın Anlaşması" ismi verilen 80 sayfalık sözde barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini ifade eden ABD Başkanı Donald Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğunu ileri sürmüştü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, ABD Başkanı Donald Trump'ın Yahudi damadı ve danışmanı Jared Kushner'in de imzası bulunan sözde "Yüzyılın Anlaşması" barış planını "İsrail için çok büyük ve tarihî bir kazanım" diye nitelendirmişti.

Sözde barış planının açıklandığı toplantıya, BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), Bahreyn ve Umman'ın Washington büyükelçileri de katılmış, ABD Başkanı Donald Trump basın toplantısı sırasında üç büyükelçiye özellikle teşekkür etmişti.

Yorumlar (0)