Mahkemeden Müşerref kararı: Anayasaya aykırı!

Eski Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'i vatana ihanetten yargılamak için özel mahkeme kurulmasının anayasaya aykırı olduğu bildirildi.

DÜNYA 13.01.2020, 17:06
Mahkemeden Müşerref kararı: Anayasaya aykırı!

Ölüm cezasına çarptırılan Müşerref'i yargılayan özel mahkemenin anayasaya aykırı olarak kurulduğu, Müşerref'in adil yargılanmadığı ve idam cezasının yasalara aykırı biçimde verildiği iddialarıyla LHC'ye sunulan dilekçeyle ilgili üçüncü duruşma bugün gerçekleştirildi.

Hükümet adına mahkemeye katılan Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı İştiyak Han, 2013'te hükümette olan Pakistan Müslüman Ligi - Navaz (PML-N) tarafından özel mahkeme kurulduğunu, bugünkü hükümetin sadece bu mahkemeye atamalar yaptığını belirtti.

Dilekçesini görüşen LHC Müşerref'e 2007 yılında anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle verilen cezayla ilgili anayasa maddesinin 2010 yılında değiştiğini ve bu sebeple yasanın geriye doğru uygulanamayacağını kaydetti.

Müşerref'in özel mahkemede yargılandığını anımsatan LHC, özel mahkeme kurulmasının da anayasaya aykırı olduğu bildirdi.

"Özel mahkeme anayasaya aykırı"

Özel mahkemenin anayasaya aykırı olduğu ve mahkemenin, tüm taraflar savunmalarını bitirene kadar kararını açıklamayacağını belirtti.

Neden idam cezası aldı?

2007 yılında görev süresinin uzatılması isteğine karşı çıkılmasından sonra anayasayı askıya alan ve olağanüstü hal ilan eden Müşerref, bir yıl sonra istifasını sunmuştu. 

Müşerref hakkında, 2013'te açılan "anayasayı ihlal ve vatana ihanet" davası 17 Aralık'ta sonuçlanmış ve eski lidere idam cezası verilmişti.

Yorumlar (0)