Mahathir Muhammed istifa etti

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, muhalefet partileriyle yeni koalisyon kurma çabalarının sonuçsuz kalması nedeniyle başbakanlıktan istifa etti.

DÜNYA 24.02.2020, 09:47 24.02.2020, 10:18
Mahathir Muhammed istifa etti

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, muhalefet partileriyle yeni koalisyon kurma çabalarının sonuçsuz kalması sebebiyle istifasını sundu.

Malezya Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed'in bu sabah istifa mektubunu kraliyet sarayı Istana Negara'ya gönderdiği belirtildi.

İstifaya ilişkin Malay Mail gazetesinde yayınlanan haberde, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed'in istifası üzerine mevcut iktidar koalisyonu Umut İttifakı'nın dağılacağı ve Malezya'nın erken seçimlere gidebileceği iddiaları ileri sürüldü.

Malay Mail gazetesinin haberinde, geçici başbakan olarak ise Başbakan Yardımcısı Wan Azizah Wan İsmail'in atanacağı iddia edildi.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, istifasından saatler önce, başbakanlığı devretmeyi vadettiği PKR (Halkın Adaleti Partisi) Genel Başkanı Enver İbrahim ile özel görüşme yapmıştı.

Yeni iktidar koalisyonu tartışmaları

Dün sabah, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed’in önderliğindeki PPBM (Malezyalı Birleşik Yerli Partisi) genel merkezinde parti yöneticileri ve milletvekilleri olağanüstü toplanmıştı. Toplantıya PKR'de (Halkın Adaleti Partisi) Enver İbrahim karşıtı yöneticilerden Muhammed Azmin Ali ve Zuraida Kamaruddin'in de katıldığı ortaya çıkmıştı.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, dün, Malezyalı Birleşik Yerli Partisi (PPBM) ve Halkın Adaleti Partisi (PKR) partilerinin yanı sıra muhalif partilerden UMNO (Birleşik Malay Milli Örgütü) ve PAS (Malezya İslam Partisi) yöneticileriyle de Selangor eyaletinde bir otelde buluşmuştu.

Malezya basını, söz konusu görüşmede yeni iktidar koalisyonu ilan etme hazırlığının yapıldığını ileri sürmüştü.

Görüşmeden saatler sonra PPBM (Malezyalı Birleşik Yerli Partisi), PKR (Halkın Adaleti Partisi), UMNO (Birleşik Malay Milli Örgütü), PAS (Malezya İslam Partisi) ile eyalet temelli yerel partilerden Sabah Emanet Partisi (Warisan) ve Birleşik Bumiputera Partisinden (PBB) üst düzey isimler, kraliyet sarayı Istana Negara'da Malezya Kralı Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Şah ile bir araya gelmişti.

Parti yöneticilerinin Sultan Abdullah ile yeni iktidar koalisyonunun onaylanması üzere buluştuğu öne sürülmüştü.

Dünkü görüşmelerin ardından açıklama yapan Halkın Adaleti Partisi (PKR) Genel Başkan Yardımcısı Azmin Ali, söz konusu planı doğrulamış ancak yeni koalisyonun henüz ilan edilmeyeceğini açıklamıştı.

Enver İbrahim görüşmeleri "ihanet" olarak değerlendirdi

Tartışmaların merkezindeki isimlerden Enver İbrahim ise partiler arası yeni koalisyon görüşmelerine ilişkin yaptığı basın açıklamasında koalisyon ortakları tarafından ihanete uğradığını belirtmişti.

Enver İbrahim, yeni iktidar koalisyonunun çok yakın zamanda ilan edilebileceği bilgisini aldığını ifade ederek, "Henüz bir açıklama yapılmamış olmasına rağmen bu konudaki çabalar sürüyor." diye konuşmuştu.

Yorumlar (0)