Maduro'dan tatbikat emri!

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Kolombiya'dan artan saldırı tehditlerine karşı "Turuncu Uyarı" ilan edildiğini ve tatbikat emri verildiğini duyurdu.

DÜNYA 04.09.2019, 15:33 04.09.2019, 15:36
Maduro'dan tatbikat emri!

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Kolombiya'dan artan tehditlere karşı "Turuncu Uyarı" ilan ettiğini duyurdu. Bununla beraber Maduro, 10 Eylül'den başlayarak 28 Eylül'e kadar ülkenin batı sınırına konuşlandırılacak olan birliklerle "Egemenlik ve Barış" adını verdiği askeri tatbikatları yapacaklarını belirtti. Başkan Maduro, canlı yayınlanan törende askerlere hitap ederek "Kolombiya hükümeti barış istemiyor. Şiddet istiyor, savaş istiyor!" dedi.

Guaido'nun açıklamasından sonra

Maduro'nun bu söylemleri, Meclis Başkanı Juan Guaido'nun Kolombiya'dan ülkeye giren gerillaların takibi konusunda Kolombiya yönetimiyle koordineli hareket edilebileceğini ifade ettikten sonra gelmesi uluslararası arenada büyük yankı uyandırdı.

Daha önce Nicolas Maduro'nun görevden alınması çağrısında bulunan ve kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Meclis başkanı muhalif Juan Guaido, Venezuela ordusunu göreve çağırmış, ülkenin egemenliğinin tehlike altında olduğu söyleminde bulunmuştu.

Tansiyonun yükselmesi

Kolombiya lideri Ivan Duque, eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) liderlerinin yeniden silahlandığını belirterek ve geçen hafta içerisinde özel bir ordu birliğinin FARC gerillalarının bulunması için görevlendirildiğini duyurmuştu. Öte yandan Duque, Venezuela'nın bu gerillalara sığınacak yer sağladığını iddia etmişti.

Venezuela kanadı ise Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza tarafından yapılan açıklamayla, Kolombiya'nın yapmış olduğu bu suçlamayı "tam bir yüzsüzlük" olarak nitelemişti.

Ayrıca Bakan Arreaza, Venezuela hükümetinin de FARC'ın bazı liderlerinin silahlanmasından endişe duyduğunu belirtmişti.

Öte yandan Maduro, dış güçlerin sadece kendisinin liderliğini sonlandırmayı değil, Venezuela devletini ve toplumunu bölmeye ve yok etmeye yönelik daha büyük bir savaşla karşı karşıya olduklarını iddia etti. Maduro son zamanlarda Kolombiya hükümetini Venezuela'ya saldırmak amacıyla farklı eylemler hazırlığında olmakla suçluyor. Bu suçlamaya ek olarak Maduro, Amerika Birleşik Devletleri'nin Venezuela hava sahasını son 90 günde 78 kez ihlal ettiğini duyurdu.   

Yıllar sonra silahlara veda edilmişti

1964'te eylemlerine başlayan ve yıllar geçtikçe gücünü artıran FARC, 2012 yılında başlayan Havana Barış Süreci görüşmelerinin ardından 2016'da silahlarını bırakmıştı. Bir video yayınlayarak eylemlerine yeniden başlama kararı alan örgütün başmüzakereciliğini yürüten Ivan Marquez "Devlet, en önemli yükümlülüklerini yerine getirmedi, vatandaşlarının yaşam haklarını korumadı ve özellikle siyasi sebeplerle düzenlenen suikastlardan vazgeçmedi." dedi. 

Eski Kolombiya lideri Juan Manuel Santos ise FARC liderinin söylediklerine FARC üyelerinin %90'ının hala barış istediğini vurgulayarak karşı çıktı. 

Örgüt 50 yılı aşkın süredir eylemlerine devam etmiş yüzbinlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

Yorumlar (0)