Maduro, BM'den gözlemci istedi

Nicolas Maduro; Arjantin, Meksika, Panama, Avrupa Birilği (AB) ve Birleşmiş Milletler'i (BM) Ulusal Meclis'teki bir grup muhalifle kurulan diyalog masasının Ulusal Seçim Konseyi'ni yenileme çalışmalarına katılmaya da çağırdı.

DÜNYA 24.01.2020, 08:25
Maduro, BM'den gözlemci istedi

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Birleşmiş Milletler'e (BM), çoğunluğu muhaliflerin elindeki AN (Ulusal Meclis) için bu yıl yapılması planlanan seçimlere gözlemci gönderilmesi çağrısı yaptı.

Venezeuala'da ülkeyi 5 yıl yöneten askeri diktatör Marcos Perez Jimenez'in 23 Ocak 1958 tarihinde başka bir askerî darbeyle devrilişinin yıl dönümü dolayısıyla, iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) mensupları tarafından yürüyüş gerçekleştirildi. Başkent Caracas'ın kuzeybatısındaki Catia semtinden başlayan yürüyüş, tarihi merkezdeki Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores önündeki Nicolas Maduro'nun destekçilerine hitap ettiği mitingle sona erdi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, buradaki konuşmasında, kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis (AN) Milletvekili Juan Guaido liderliğindeki muhalifleri hedef alarak, "Ülkeye şiddet ve yaptırımlar getirmekten başka bir şey yapmayan Venezuela sağı ile mücadele ettiğimiz ve zaferlerle dolu bir seneyi geride bıraktık." dedi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Ulusal Meclis için bu sene yapılması planlanan seçimler öncesinde taraftarlarına mücadele çağrısında bulundu.

Gözlemci talep etti

Ulusal Meclis'teki (AN) muhaliflerin bir kısmı ile kurulan Ulusal Diyalog Masasının, seçimlere yeni bir CNE (Ulusal Seçim Konseyi) ile girilmesi için çalışma yürüttüğünü anımsatan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Meksika, Arjantin, Panama, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler'in (BM) bu diyalog masasına katılmasını istedi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten söz konusu milletvekili seçimleri için ülkesine gözlemci göndermesini de talep etti.

Venezuela'dan çıkış yasağına rağmen önce Kolombiya’ya ardından Avrupa’ya geçen muhalif Juan Guaido'nun seyahatlerine de değinen Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Juan Guaido'nun destek arayışlarını "uluslararası mağlubiyet" olarak yorumladı.

Guaido'ya "zimmetine para geçirdi" suçlaması

Diğer taraftan Miraflores’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Venezuela İletişim, Turizm ve Kültürden Sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Rodriguez, muhalif Juan Guaido’yu zimmetine para geçirmekle suçladı.

Venezuela İletişim, Turizm ve Kültürden Sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Rodriguez, USAID (ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı) tarafından "ülkedeki insani durum" için kullanılması için Juan Guaido ve ekibine 435 milyon dolarlık bir ödeme yapıldığını açıkladı. Bu paranın hiçbir zaman Venezuelalılar için kullanılmadığını ve Juan Guaido'nun parayı zimmetine geçirdiğini savunan Venezuela İletişim, Turizm ve Kültürden Sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Rodriguez, "Nerede bu para Guaido? Bu paradan 1 dolar da olsa alabilmiş bir Venezuelalı var mı?" diye sordu.

Venezuela İletişim, Turizm ve Kültürden Sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Rodriguez, Juan Guaido ve ekibini, Amerika'nın muhaliflere devrettiğini açıkladığı Venezuela’nın devlet petrol şirketi PDVSA ve ABD’deki petrokimya şirketi Citgo'nun paralarını da "iç etmekle" suçladı.

Yorumlar (0)