Madrid mutabakatı dünya basınında: Erdoğan’ın zaferi

Türkiye'nin geçtiğimiz gün Madrid'de Finlandiya ve İsveç ile imzaladığı iki ülkenin NATO üyeliğinin önü açan mutabakat dünya basının gündemine oturdu.

DÜNYA 29.06.2022, 16:06
Madrid mutabakatı dünya basınında: Erdoğan’ın zaferi

Uluslararası basında, İskandinav ülkelerinin terörle mücadeleyi yoğunlaştırma sözü karşılığında Türkiye'nin vetoyu kaldırmasına yönelik haberler yer aldı. Anlaşma sonrasında Rus lider Vladimir Putin için "başarısız" olduğuna dair yorumları yapıldı.

İsveç basını, “Erdoğan kapıyı araladı”

İsveç'in Sydsvenskan gazetesi olayı, "Teröristlere karşı sert tedbir vaatleri Erdoğan'ın itirazı geri çekmesini sağladı" şeklinde vurgularken, İskandinav ülkelerinin terörle mücadeleye destek vereceğini taahhüt ettiği ifade etti.

İsveç'in Dagens Nyheter gazetesi ise Türkiye'nin İsveç'e NATO mensubu olması için kapıyı araladığını yazdı.

Dagens Nyheter haberinde, durumun 30 sene önce Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu zamana kadar kuzey Avrupa'daki en büyük jeopolitik değişim olduğuna yer verdi.

Finlandiya basını belgeleri yayınladı

Finlandiya'nın Iltalehti gazetesi ise mutabakatın maddelerini "İşte NATO karmaşasını çözen belge”, “Finlandiya'nın Türkiye'ye söz ettiği şeyler bunlar" başlığıyla kaleme aldı.

Haberde, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün "tavizler verdiğine" ilişkin sözlerine yer verildi.

"Erdoğan’ın zaferi"

İngiliz Economist dergisi, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç’in NATO'ya katılması hususundaki engeli kaldırdığını ifade ederken, anlaşmayı "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zaferi" şeklinde yorumladı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç’in ittifaka katılmasını destekleme kararı aldığını kaleme aldı. Haberde, "Finlandiya ve İsveç’in üyeliğinin Baltık Denizi'ne kıyısı olan NATO ülke miktarını sekize yükselteceği" belirtildi.

“Türkiye vetoyu düşürdü, İsveç ve Finlandiya NATO’ya girdi”

Washington Post gazetesi, Türkiye'nin 2 ülkenin üyeliğinin önünde bulunan engeli kaldırarak ittifakın gelişmesinin yolunu açtığını ifade etti. Haberde, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı işgalin, Soğuk Savaş sonrası istikrarı nasıl şekillendirdiğine ve transatlantik bağları nasıl canlandırdığına vurgu yapıldı.

Financial Times, "İsveç ve Finlandiya, Türkiye'nin vetoyu düşürmesinin sonrasında NATO'ya katılmaya hazırlanıyor" başlığını atarken, İskandinav ülkelerinin Erdoğan'ın aşırılıkçı topluluklara karşı fazla hoşgörülü olduklarına yönelik kaygısını hafiflettiği yorumunda bulundu.

“Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için başarısızlık”

Telegraph gazetesi, anlaşma ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO'ya katılmaya bir adım daha yaklaştığını ifade etti.

New York Times gazetesi, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç’in NATO'ya girmesini engellemeyeceğini kaleme alırken, bu farklılığın, Ukrayna işgalini NATO'nun genişlemesine karşı bir uyarı olarak haklı gösteren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için başarısızlık olduğunu aktardı.

Yorumlar (0)