Macron’un Covid-19 sağlık kartı sosyal medyaya sızdı 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 13 Temmuz 2021 tarihinde bir doz Pfizer-BioNTech aşı yaptırdığının belgesi olan sağlık kartı, sosyal medyaya sızdı. 

DÜNYA 22.09.2021, 11:23 22.09.2021, 16:57
Macron’un Covid-19 sağlık kartı sosyal medyaya sızdı 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 13 Temmuz 2021 tarihinde bir doz Pfizer-BioNTech aşı yaptırdığının belgesi olan sağlık kartı, sosyal medyaya sızdı. Macron’un doğum tarihi, aşının ismi, tarih bilgisi ve karekodu bulunan özel sağlık kartı sosyal medyada en çok konuşulanlar listesine girdi. Kartı kimin sızdırdığı bilinmezken Fransız Cumhurbaşkanı’na yakın kaynaklar, sızdırılan karekodun Macron’a ait olduğunu teyit etti.  



Saray, aşı tarihini yalanladı 

Öte yandan Elysee Sarayı, Macron’un 31 Mayıs 2021 tarihinde aşı olduğunu fakat aşı veri sistemindeki bir hatadan dolayı tarihin bir buçuk ay sonrasını gösterdiğini belirtti.  

Fransa’da 9 Ağustos’ta yürürlüğe giren “kişiye özel sağlık kartında” aşı bilgisi, son 48 saate ait test sonucu, son 6 ayda hastalığa yakalanıp yakalanmadığı gibi bilgiler yer alıyor. 



Sızdırılan aşı kartı, tıp sisteminin güvenilirliğini sorgulattı 

Fransa Başbakanı Jean Castex’in sağlık kartının sızdırılmasından yalnızca birkaç gün sonra Cumhurbaşkanı’nın verilerinin de sızdırılması, tıbbi sistemin güvenirliğinin sorgulanmasına yol açarak dolandırıcılık sorununu da gündeme getirdi. Sızdırılan karekodun, devre dışı bırakılana kadar yasa dışı şekilde zorunlu yerlerde kullanılma ihtimali bulunuyor. Covid-19 sağlık kartı yasası kapsamında bir başkasının eline geçen kartı kullanan kişi, 750 Euro ceza ödemek zorunda. Aynı kişi 15 gün içerisinde başkasına ait karekodu kullanırken yakalanması durumunda ise 1500 Euro ceza ödeyecek. 

18 ve 18’den büyük her Fransa vatandaşı için zorunlu olan Covid-19 aşı kartı bar, düğün, restoran, kafe, seminer, fuarlar, konserler, toplu taşıma, huzurevi, hastane gibi tüm kapalı ve açık toplu ortamlarda kullanılmak zorunda. 

Yorumlar (0)