Macron’dan zafer konuşması: Birçok vatandaşım aşırı sağı engellemek için bana oy verdi

Fransa’da dün gerçekleştirilen cumhurbaşkanı seçiminde resmi olmayan sonuçlara göre yeniden cumhurbaşkanı seçilen Macron Paris’te zafer konuşması yaptı. Pek çok seçmenin sağcı partinin başa gelmemesi için kendisine oy verdiğini bildiğini söyleyen Macron “Şu andan itibaren sadece bana oy verenlerin değil, herkesin başkanı olacağım” dedi

DÜNYA 25.04.2022, 09:47 25.04.2022, 10:08
Macron’dan zafer konuşması: Birçok vatandaşım aşırı sağı engellemek için bana oy verdi

Fransa’da dün gerçekleştirilen cumhurbaşkanı seçiminde resmi olmayan sonuçlara göre kazanan mevcut cumhurbaşkanı Emmanuel Macron oldu. Oyların yüzde 58,20’sini toplayan Macron Paris’te bulunan Eyfel Kulesi’nin önünde yer alan Champ-de-Mars Meydanı’nda zafer konuşmasını gerçekleştirdi. Macron konuşmasında şu sözlere yer verdi:

5 yıllık gelişmelerden, zor ve mutlu zamanlarda, istisna şeklinde yaşanan krizlerden sonra, bugün 24 Nisan 2022 tarihinde Fransa halkı önümüzdeki beş yıl ülkemize başkanlık etmek için bana olan güvenini gösterdi. Halkımızın güvenini kazandığım için oldukça mutluyum ve bu güvenin ne gerektiğinin de oldukça farkındayım.

“Birçok vatandaşımızın bana oy verme nedeninin beni desteklemek değil, aşırı sağcı görüşü engellemek olduğunu da biliyorum”

“Kültürel, girişimci ve akademik güçlerimizin özgürleştirilmesi adına adımlar atmaya, üretime dayalı hümanist bir bakış açısıyla çalışmaya, sosyal, cumhuriyetçi ve ekolojik bir proje olarak yolumuza devam etmeye çalışacağız” diyerek sözlerine devam eden Macron daha sonra seçim hakkında değerlendirmelerde bulundu. Aşırı sağcı partinin hükümete gelmemesi için kendisine oy veren vatandaşlara da teşekkür eden Macron “Birçok vatandaşımızın bana oy verme nedeninin beni desteklemek değil, aşırı sağcı görüşü engellemek olduğunu da biliyorum. Onlara da teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

“Şu andan itibaren sadece bana oy verenlerin değil herkesin başkanıyım”

İkinci turda çekimser kalanlar ve kendisine oy vermeyenler hakkında da konuşan Macron sessizliğin kendilerinin de yanıt vermesi gereken bir seçimin reddedilmesi anlamına geldiğini aktardı. Aşırı sağcı parti lideri Marine Le Pen’e oy verenler hakkında da konuşan Macron sözlerine şu şekilde devam etti:

Şu andan itibaren sadece bana oy verenlerin değil herkesin başkanıyım. Şu anda aşırı sağcı partiye de oy veren birçok vatandaşımız olduğunu biliyorum. Bu şekilde oy vermelerine neden olan anlaşmazlıkların ve öfkelerin de bir cevap bulması gerekiyor. Ve bunu sağlamak benim sorumluluğumda.

Aşırı sağcı parti kaybetmesine rağmen Fransa tarihine geçti

İpsos anket şirketinin düzenlediği anketlere göre seçimin ikinci turunda çekimserlerin oranı yüzde 28’e kadar çıktı. Bu oran 2017 seçimindeki orandan 2,5 puan daha fazlaydı. Aşırı sağcı partinin başında bulunan Marine Le Pen seçmenlerin yüzde 41,80’nin oylarını aldı. Yaklaşık olarak 13 milyondan fazla seçmenin oy kullandığı sağcı parti Fransa tarihindeki en yüksek seviyesine de ulaştı.

Yorumlar (0)