Macron'dan Balkan ülkelerine veto

Fransa, Avrupa Birliği'nin Kuzey Makedonya ve Arnavutluk'la üyelik görüşmelerinin başlatılamayacağına hükmetti.

DÜNYA 18.10.2019, 15:50 18.10.2019, 15:59
Macron'dan Balkan ülkelerine veto

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, Cuma günü yapılan Avrupa Konseyi toplatısında Kuzey Makedonya ve Arnavutluk'la üyelik müzakereleri açılmasına karşı çıktı.

17-18 Ekim'de Brüksel'de toplanan Avrupa Konseyi, önemli tartışmalara sahne oldu. Son günlerine yaklaşılırken hızlanan Brexit sürecinin konuşulup anlaşma teklifi üzerinde bir mutabakata ulaşan Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri liderleri, Brexit'ten sonra Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'nın AB'ye üyelik müzakerelerinin açılıp açılmaması hakkında konuşmaya başladı.

1990lı yıllarda Yugoslavya'nın dağılmasının ardından oluşan Balkan devletleri, sırasıyla AB'ye üyelik için Birlik yetkilileriyle görüşmeye başladı. 2013 yılında Hırvatistan'ın üyeliğinden sonra yeni üye alımı yapmayan Avrupa Birliği'nin liderleri, Brüksel Zirvesi'nde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk'un üyelik sürecinin başlatılması konusunu ele aldı.

Macron'a göre iki ülke de üyelik gerekliliklerini yerine getiremeyecek durumda

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'nın üyelik süreçlerinin başlatılabilmesi için, iki ülkenin üyelik koşullarını şu ana kadar ne ölçekte tamamladıklarının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Macron, ekonomik politikalardan insan haklarına, hukukun üstünlüğünden azınlıkların muamelesine her konunun çok iyi incelenmeden sürece onay veremeyeceğini belirtti.

Toplantıda bulunan bir diplomat, "Almanya ve diğer ülkelerin yeni bir teklif getirme çabasına rağmen Macron'un fikri oldukça sabit" dedi. Toplantıda bulunan bir başka elçi, toplantının oldukça "duygusal" geçtiğini belirtti.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Macron'un kararını "tarihi bir hata" olarak niteledi. "Üyelik görüşmelerine başlamak zorundaydık" diyen Conte, büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını belirtti.

Belçika Başbakanı Charles Michel de Balkan ülkelerinin üyelik müzakerelerinin oldukça önemli bir konu olduğuna değinerek "Bu konuya nasıl geri döneceğiz, bakacağız" dedi.

Rusya ve Çin'in bölgedeki faaliyetleri, AB'yi endişelendiriyor

2013'te AB'ye katılan Hırvatistan'ın ardından bölgedeki diğer ülkelere üyelik teklifinin yapılamayacağından korkan Avrupa Komisyonu, diğer Balkan ülkelerinin büyüyen Rus ve Çin nüfuz tehdidinden dolayı bir an önce AB'ye alınması düşüncesinde.

Komisyon'a göre, diğer Balkan ülkeleriyle müzakerelerin başlatılamaması, AB'nin güvenilirliğini zedeleyen bir durum.

Zirveden önce Brüksel'de konuşan Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Avrupalıların bölgede bıraktığı boşluğu Rusya ve Çin'in doldurmaya çalışacağını, AB liderlerinin "AB bayrağının parlayan yıldızlarının bölgede sönmesine engel olması gerektiğini" söyledi.

Kuzey Makedonya Başbakanı Nikola Dimitrov da Twitter üzerinden "AB en azından bölgeye karşı dürüst olmak zorunda. Batı Balkanların Avrupa'ya dair geleceğinde bir fikir birliği yoksa, vatandaşlarımız bunu bilmeyi hak ediyor" dedi.

Makedonlar ve Arnavutların çabası yetmedi, 'şimdilik'

Makedon devleti, Yunanistan'la yıllardır devam eden ülke ismi tartışmasını bitirecek adım olarak adını "Kuzey Makedonya" olarak değiştirdiğinde, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Devlet Başkanı Macron'u en azından üyelik görüşmelerinin başlatılması için ikna etmeye çalışmıştı.

Ancak Kuzey Makedonya'nın üyelik müzakerelerinin başlatılmasına Fransa tek başına karşı çıktı. Kuzey Makedonya'nın müzakere başlangıcının 27'ye karşı 1 oyla veto edilmesine rağmen, Arnavutluk konusunda Danimarka ve Hollanda da Fransa'ya katıldı. Arnavutluk'la müzakereler, 24'e karşı 3 oyla veto edildi. Üyelik müzakerelerinin başlaması için Avrupa Konseyi'ndeki tüm üyelerin onay vermesi gerekiyor. 1 veto bile sürecin başlamasını engelliyor.

Fransa neden veto etti?

Fransa'nın veto kararının sebebi, AB'nin 2 yeni üye tartışmalarından daha büyük sorunları olduğu ve bölgenin 1990lardaki savaşların yaralarını hâlâ kapayamamış olması olarak gösteriliyor. Fransız diplomatlar, Devlet Başkanı Macron'un kararına yöneltilen eleştirileri reddederek Fransa'nın ne kararında yalnız olduğunu ne de yıkıcı bir davranışta bulunduğunu kabul etmiyor.

Yorumlar (0)