Macron ve Putin uzlaştı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Rusya Devlet Başkanı Putin, gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Ukrayna'daki son durumu ele aldı. İki lider, Ukrayna'nın doğu bölgesinde ateşkesin sağlanması için çalışma hususunda anlaştı.

DÜNYA 20.02.2022, 20:10 21.02.2022, 13:05
Macron ve Putin uzlaştı

Kremlin Sarayı tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Macron ve Putin'in telefon görüşmesinde Ukrayna'daki durum hakkında geniş kapsamlı görüş teatisinde bulunduğu ve Moskova'nın güvenlik garantileri hususunu değerlendirdiği belirtildi.

Söz konusu açıklamada, "Yapılan görüşmede, Donbass'taki temas hattındaki son durumun bir şekilde kötüleşmesi hususunda ciddi endişeler ifade edildi. Putin, tansiyonun yükselmesinin sebebinin Ukrayna kolluk kuvvetlerinin provokasyonu olduğunu söyledi." denildi.

Ukrayna'ya NATO ülkeleri tarafından devam eden modern mühimmat ve silah tedarikine ve bunun, Zelenskiy yönetiminin Donbass problemini silah ile çözmeye zorladığına işaret edilen görüşmede, neticede Donbass'taki sivil halkın yoğun bombardımandan kurtulmak için Rusya'ya geçmek mecburiyetinde kaldığı kaydedildi.

Zelenskiy yönetiminin 'güya diplomasi sürecini devam ettirdiği fakat Normandiya Formatı ve Minsk Anlaşmaları'nda sağlanan anlaşmaları uygulamayı kabul etmediği' ifadelerine yer verildi.

Putin, söz konusu görüşmede, NATO ve ABD'nin, Rusya'nın güvenlik garantileri isteğini ciddiye alması ve tüm bunlara yerinde, somut yanıt vermesi gereğini tekrarladı.

Öte yandan, temasların çeşitli seviyelerde sürmesi kararlaştırıldı.

Ateşkes için anlaşma sağlandı

Elysee Sarayı tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklama doğrultusunda, Putin ve Macron, Normandiya Formatı çerçevesinde faaliyetlerin tekrar başlaması ve Ukrayna'nın son dönemlerde yaptığı tavsiyeler üzerinde çalışılması hususunda anlaşma sağladı.

İlerleyen dönemde Ukrayna, Rusya, Fransa ve Almanya dörtlüsünün toplantı gerçekleştirmesi için faaliyet yapılması gerektiğini belirten iki lider, Ukrayna'nın doğu bölgesinde ateşkesin sağlanması için çalışma hususunda anlaştı.

Macron ve Putin, Rusya-Ukrayna krizine dair siyasi çözüm bulunmasının elzem olduğunu kaydetti. Bunun için ilerleyen saatlerde ve haftalarda çok yoğun diplomasi trafiği yürütülecek.

İki lider ayrıca tansiyonu düşürmek, barışı sağlamak ve riskleri ortadan kaldırmak için gereken tüm adımların atılmasının önemine işaret etti.

Zelenskiy ile de görüştü

Macron, Putin'in akabinde Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile de görüştü.

Macron, Zelenskiy'nin tansiyonu düşürme çabaları ve soğukkanlılığından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Zelenskiy ise ateşkese saygılı olacağını ve provokasyonlara tepki vermeme hususunda kararlı olduğunu kaydetti. 

Yorumlar (0)