Macron'un tuttuğu elinde kalıyor: Bu 15 oldu!

Emmanuel Macron cumhurbaşkanlığı görevine 14 Mayıs 2017 tarihinde geldi. O günden bu yana 15 bakan istifa etti.

DÜNYA 20.07.2019, 13:23
Macron'un tuttuğu elinde kalıyor: Bu 15 oldu!

Tam 2 yıl, 2 ay önce Elysee Sarayı'ndaki makama oturan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, bu sürede 15 bakanla yolları ayrı düştü.

En son çevre bakanı gitti

Geçtiğimiz salı günü Çevre Bakanı François de Rugy'nin de istifa etmesiyle kabineden ayrılan bakan sayısı 15'e yükseldi. 2020'de gerçekleştirilecek yerel seçimlere katılmak için yeni bakanların da istifa edebileceği vurgulanıyor.

Emmanuel Macron'un ilk ayında 4 bakan istifa etmişti

Emmanuel Macron, Fransa Cumhurbaşkanı olduktan bir ay sonra 4 bakan, üstelik birkaç gün içinde istifa etmişti.

Fransa Uyum Bakanı Richard Ferrand, hakkında geçmişte aldığı resmi görevde kamu harcamalarını kötüye kullanmaktan soruşturma açılmasının üzerine, 19 Haziran 2017 tarihinde istifa etmişti.

Bu istifadan sonra iktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketinin Ulusal Meclis'teki Grup Başkanı olan Richard Ferrand, şu an Meclis Başkanı olarak görev yapıyor.

Bir usulsüzlük iddiası daha!

Fransa Savunma Bakanı Sylvie Goulard, üyesi olduğu Demokrasi Hareketinin (MoDem) AP'deki (Avrupa Parlamentosu) üyeleri ile ilgili usulsüzlük suçlamasıyla yargıda başlatılan ön soruşturma sebebiyle 20 Haziran 2017 tarihinde kabineden istifasını vermişti.

Bu istifadan bir gün sonra da Adalet Bakanı François Bayrou da istifasını vermişti. François Bayrou, Emmanuel Macron'un cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçiminde ittifak kurduğu ve liderliğini yaptığı MoDem hareketi (Demokrasi Hareketi) hakkında Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerinin danışman kadrolarına verilen maaşlarda usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle açılan soruşturmayı istifasının temel gerekçesi olarak göstermişti.

Sahte belgeyle danışman

Bu istifanın yaşandığı aynı gün yine başka bir bakan daha Emmauel Macron ile yollarını ayırma kararı almış ve istifasını vermişti. AB (Avrupa Birliği)'den sorumlu Devlet Bakanı Marielle de Sarnez, Avrupa Parlamentosu (AP)'nda bir kişiyi sahte belgelerle danışmanı olarak gösterdiğinin ortaya çıkmasının ardından istifa etmek zorunda kalmıştı.

Kabinedeki 3'üncü Çevre Bakanı

Fransa'da sivil toplumun önemli ve popüler isimlerinden olan Çevre Bakanı Nicolas Hulot, 28 Ağustos 2018 tarihinde bir canlı yayın programında ekoloji ve çevre konularında Emmanuel Macron ile aynı çizgide olmadıkları için görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.

Meclis bütçesiyle küs davetler

Nicolas Hulot'nun yerine atanan François de Rugy de kendisinin Ulusal Meclis Başkanlığı görevini yürüttüğü dönemde, "Meclisin bütçesiyle lüks yemek davetleri verdiğinin” ortaya çıkmasından sonra 16 Temmuz'da istifasını vermek zorunda kalmış ve kabineden ayrılmıştı.

Bu kez de De Rugy'nin yerine de mevcut Ulaştırma Bakanı Elisabeth Borne atanmıştı. Böylece Borne, Emmanuel Macron döneminde Çevre Bakanı olarak görev yapan 3. bakan olmuştu.

Nicolas Hulot'nun istifasından sadece bir hafta sonra da Spor Bakanı Laura Flessel, 4 Eylül 2018 tarihinde şahsi nedenleri ve özel hayatını gerekçe göstererek kabineden ayrılmıştı.

2018 yılının ekim ayında 5 bakan ile yollar ayrıldı

Gerard Collomb, Lyon Belediye Başkanıyken cumhurbaşkanlığı seçimlerini ardından İçişleri Bakanı olarak atanmıştı. Gerard Collomb, 1 yıl ve 4 ay görev yaptıktan sonra gelecek yıl yapılacak yerel seçimlerde Lyon Belediye Başkanlığına tekrar aday olmak için 3 Ekim 2018 tarihinrde istifasını vermişti. 

Emmanuel Macron'un daha sonra 16 Ekim 2018 tarihinde kabinede yapılan değişiklik ile Kültür Bakanı Françoise Nyssen, Tarım Bakanı Stephane Travert, Uyum Bakanı Jacques Mezard ve Ekonomi İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Delphine Geny-Stephann ile peş peşe yolları ayrıldı.

Mart ayının 27'sinde de 3 bakan daha istifa etti. AB Bakanı Nathalie Loiseau, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux ve Dijital Gelişmelerden Sorumlu Devlet Bakanı Mounir Mahjoubi yerel seçimlerde yarışmak için istifa etmişti.

Yaşanan istifalarının ardından hükümet sözcülüğüne Emmanuel Macron’un basın danışmanı Sibeth Ndiaye, Avrupa Birliği (AB) Bakanlığına Amelie De Montchalin ve Dijital Gelişmelerden Sorumlu Devlet Bakanlığına Cedric O atanmıştı.

Yorumlar (0)