Macron'un tartışması senaryo muydu?

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, dün Doğu Kudüs'teki Azize Anne Kilisesi'ni ziyareti esnasında kendisine eşlik eden İsrail güçlerine öfkelenerek bir tartışma başlatmıştı. 1996 yılında eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da yine aynı kilisenin önünde İsrail güçleriyle tartışmıştı.

DÜNYA 24.01.2020, 09:26
Macron'un tartışması senaryo muydu?

Macron'un Fransa toprağı kabul edilen Azize Anne Kilisesi'ne ziyareti esnasında İsrail polisinin de Macron ile beraber tarihî kiliseye girmek istemesi üzerine gerilim yaşanmıştı.

Olayın basına yansıması üzerine İsrail polisi ve yurt içi istihbarat birimi Shin Bet'ten ortak bir yazılı açıklama yapılarak kilise ziyaretinin ardından Macron'un söz konusu gerginliğin yaşanması sebebiyle özür dilediği öne sürülmüştü.

Ancak, Macron'un İsrail polisiyle tartışması, Fransa'da yapılacak seçimlerin arifesinde kurgulanan bir oyun olarak görüldü.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Chirac da tartışmıştı 

Macron ile İsrail polisi arasında yaşanan gerilimin bir benzeri eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın 1996'daki Doğu Kudüs ziyaretinde gerçekleşmişti.

Chirac, Azize Anne Kilisesi'nin de içinde yer aldığı Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesini ziyareti sırasında kendisine eşlik eden İsrail polisine, "Ne istiyorsun? Uçağıma binip Fransa'ya dönmemi mi istiyorsun? İstediğin bu mu?" ifadeleriyle tepki göstermişti. 

Chirac galibiyetle ayrılmıştı

1996'da aynı kilise önünde yaşanan tartışma sonrası Chirac seçimden galibiyetle ayrılmıştı. Uzmanlar, Macron'un oyunun kuralını bildiğini söyleyerek önümüzdeki seçimde yüz binlerce Müslümanın oyunu almaya çalıştığını ifade ediyorlar. Kimileri tarafından da Macron ile Chirac benzetmesi, "Bu yeni genç oyuncu klasikleri biliyor, iyi hazırlanmış görünüyor, formül hâlâ işliyor, ancak biraz Humphrey Bogart'ı Matt Damon ile değiştirmek gibi." şeklinde ifade ediliyor.

Güvenlik güçlerinin kiliseye girmesi yasak

Fransa toprağı olarak sayılan kiliseye İsrail güvenlik güçlerinin girmesi zaten yasak. Yasaktan hâlihazırda haberi olan ya da olması gereken İsrail polisinin bunu uygulamayıp kiliseye girmesi ve sakinliği dikkat çekti.

Saraydan açıklama gelmişti

Tartışma yaşandıktan sonra İsrail kanadından gelen açıklamada, "Macron yaşananlardan dolayı özür diledi ve güvenlik personeliyle el sıkıştı" ifadelerine yer verilmişti. Ancak, Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada ise, "İsrail güvenlik güçlerine başkanlık özrü yoktur" denmesi büyük yankı uyandırmıştı.

Yorumlar (0)