Macron'un Polonya ziyaretinde gündem iklim, hukuk ve Avrupa tankı!

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 2 gün sürecek Polonya ziyaretine Pazartesi günü başladı. Macron'un ziyareti, Birleşik Krallık'ın ayrılmasının ardından AB'deki güç dengelerini düzenleme çabası olarak görüldü.

DÜNYA 03.02.2020, 17:18
Macron'un Polonya ziyaretinde gündem iklim, hukuk ve Avrupa tankı!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasından birkaç gün sonra resmi temaslarda bulunmak için Polonya'nın başkenti Varşova'ya gitti. Macron'un 2 günlük ziyareti, Avrupalı çevrelerce Brexit sonrası AB içindeki güç dengelerini düzenleme çabası olarak algılandı. 

Fransa Cumhurbaşkanı'nın aynı zamanda iklim değişikliği, NATO'yla ilişkiler ve hukukun üstünlüğü gibi konularda Polonyalı mevkidaşıyla görüşeceği öğrenildi. Macron'un Polonya'yla ilişkileri düzeltmek adına yeni yatırım planları ve nükleer ve askeri alanlarda işbirliği önereceği de Fransız ve Polonyalı yetkililer tarafından doğrulandı.

Polonya-Fransa ilişkileri 2016'da bozulmuştu

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, "Hemen en iyi dostlar olmayabiliriz ancak ilişkileri aşama aşama düzeltebiliriz" diye konuştu. Polonya ve Fransa arasındaki ilişkiler, Polonya'da iktidardaki Hukuk ve Adalet partisinin Fransız Airbus şirketiyle yapılan 3.4 milyar dolarlık bir helikopter anlaşmasını 2016'da iptal etmesi yüzünden bozulmuştu. İki ülke, o zamandan beri birçok konuda karşı karşıya geldi.

Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowitz ise ziyaretin çok önemli olduğunu söyledi. Czaputowitz, Fransa'yla karşılıklı olarak çok sert eleştirilerde bulunduklarını belirtse de bu ziyaret sayesinde gergin sürecin geride bırakılabileceğinin altını çizdi.

Macron, Polonya'da hukukun üstünlüğü konusunda endişeli

Avrupa bütünleşmesinin en sıkı savunucularından biri olan Emmanuel Macron; Polonya ve Macaristan gibi ulusal hükümetleri bir süredir sert bir şekilde eleştiriyordu. Macron, Avrupa Komisyonu'yla birlikte Hukuk ve Adalet Partisi'nin ülkedeki yargıçları baskı altına alan hukuk reformunu da oldukça olumsuz bir şekilde değerlendirmişti. Polonya'da yapılan hukuk reformuna göre hükümeti eleştiren yorumlar yapan yargıç ve hakimler görevlerinden uzaklaştırılabilecek.

Czaputowicz, Macron'un ziyareti için "böylesi konuların ikili işbirliğine engel olmayacağını gösterdiği" yorumunu yaptı. Polonya Dışişleri Bakanı ayrıca iki ülkenin 2020-2024 yıllarını kapsayacak bir stratejik işbirliği planı üzerinde de anlaşacağını söyledi. İki ülke de AB'nin tarım sektörüne yaptığı yatırımların devam etmesini istiyor, ancak Paris yönetimi AB'nin göçmenler ve iklim değişikliği konusunda daha büyük adımlar atmasını isterken Varşova yönetimi buna karşı çıkıyor.

"Avrupa tankı" yolda mı?

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Macron'un Varşova ziyareti hakkında askeri işbirliği konusunda önemli bir açıklamada bulundu. Duda, "Bir Avrupalı tank üretimi konusunda yapabileceğimiz katkı hakkında görüşeceğiz. Böyle bir projeye katılmak istiyoruz" diye konuştu.

Yorumlar (0)