Macron'un görüşmesi, İran'ı kızdırdı: "Utanç verici"

İran'daki şeriat yönetimine muhalif aktivistleri Elysee Sarayı'nda ağırlayan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İran'daki protestolar hakkında "devrim" yorumunu yaptı. Macron'un bu açıklaması, İran'ın tepkisine neden oldu.

DÜNYA 13.11.2022, 12:55 14.11.2022, 08:08 Hakan Öksüz
Macron'un görüşmesi, İran'ı kızdırdı: "Utanç verici"

İranlı ahlak polisleri tarafından gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül'de yaşamını yitiren 22 yaşındaki mahsa Emini, dünya genelinde protestolara neden oldu. Emini'nin ölümüyle birlikte İran'da şeriat karşıtı protestolar düzenlendi. Molla yönetimine karşı çıkan İranlılar, ülkenin dört bir yanında sokaklara döküldü. Din görevlilerinin sarıklarının kafalarından düşürüldüğü videolar, sosyal medyada paylaşılmaya başlandı.

Macron, İran'daki gösterileri "devrim" olarak nitelendirdi

İran'daki şeriat yönetimine karşı protestolar, dünya çapında yaygınlık kazandı. Pek çok ülke, İran'daki protestoculara destek verdi. Bu ülkelerden biri de Fransa oldu. Molla yönetimine muhalif olan aktivistlerden Mesih Alinejad, Şeyma Babayi, Laden Berumend ve Ruya Pirayi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından Paris'teki Elysee Sarayı'nda ağırlandı. Macron, İran'daki protestoları "devrim" olarak nitelendirdi.

İran'dan yanıt geldi: "Utanç verici ve üzücü"

Macron'un, İran'daki protestolar ile ilgili demeçlerine İran'dan yanıt gecikmedi. Rejim düşmanı kişilerin Macron tarafından ağırlanmasını eleştiren İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, "Bu durum, utanç verici ve üzücü." dedi. Kenani, "Özgürlüğün merkezlerinden biri olma iddiasında bulunan Fransa'nın cumhurbaşkanı, İran'da şiddet ve terörü yayan bir kukla kişiyle görüşerek kendi seviyesini düşürüyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Onlar, nefret edilen kişiler" 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un ağırladığı aktivistlerden, "nefret edilen kişiler" olarak bahseden Nasır Kenani, "Macron'un, İran'daki şiddet olaylarından 'devrim' olarak bahsetmesi, kabul edilemez. Terörizme karşı mücadele ettiğini iddia eden Fransa, bu görüşmeyle birlikte uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini ihlâl etti." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)