Macron: Türkiye bize sormadan uzantımız olan YPG'yi vurdu

Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'nın işlerini zorlaştırdığını vurgulayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron,  Türkiye’nin Fransa’nın uzantısına( YPG) savaş açıp bölgede NATO, ABD ve Fransa'nın güvenilirliğini tamamıyla yok edildiğini belirtti.

DÜNYA 06.02.2021, 09:43 Hanife
Macron: Türkiye bize sormadan uzantımız olan YPG'yi vurdu

Eleştireyim derken itiraf etti…

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, katıldığı Düşünce kuruluşu Atlantic Council'deki tartışmada çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Fransa'nın AB ve NATO nezdindeki Türkiye politikasını eleştiren Macron, ABD’nin Ekim 2019’da Suriye'den çekilme kararının hemen ardından Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine Barış Pınarı Harekatını düzenleyerek tüm NATO müttefiklerini zor bir duruma soktuğunu savundu.

"Bize sormadan uzantımız YPG'yi vurdular"

Macron, Barış Pınarı Harekatı'nı ima ederek Türkiye'nin 2 yıl önce Fransa, ABD ve NATO ile hiçbir koordinasyon kurmadan Suriye'nin kuzeyinde SDG'nin PKK'lı, terörist olduğunu iddia ederek bir operasyon yaptığını söyledi. Bölgede DEAŞ ve Fransa askerlerinin olduğunu belirten Macron, “Türkiye’nin iddialarının bazıları doğruydu. Ama bizim bulunduğumuz yerlerde operasyona gittiler, hiç sormadan. DEAŞ orada, Fransa ve ABD askerleri orada. Birden bire bizim bir üyemiz bizim uzantılarımıza karşı savaş açtı ve bu yüzden bölgede; Fransa, ABD ve NATO’nun güvenilirliği tamamıyla yok edildi" ifadelerine yer verdi.

"NATO'nun 'beyin ölümü' lafını bu yüzden kullandım"

Türkiye’nin Suriye'nin ardından farklı bölgelerde de aynı davranışı sergilediğini iddia eden Macron; Doğu Akdeniz, Libya ve Karabağ’da AB ve NATO'daki müttefiklerine dostane olmayan sistemik bir davranış sergilediğini belirterek, “NATO'nun beyin ölümü lafını bu yüzden kullandım. Düşman kim, kim terörist? Savaşın kuralları neler? Türkiye'nin bu davranışları neden tolere edildi.” dedi.

2020 yılında Türkiye üzerindeki baskının artırılmaması ile bazı sonuçlar elde ettiklerini ve şimdi ise 2021 yılının kritik bir süreç olduğuna belirten Macron, “Türkiye ile AB nezdinde neleri çözmek istiyoruz? NATO'da nasıl bir yaklaşım belirlenmeli. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştuk. Şimdi açıklamalar daha farklı. Bu konuyu gündeme getirmekten dolayı memnunuz. Şimdi sonuç bekliyoruz. Ne tür sonuçlar bekliyoruz? Libya'daki durumu çözmek, Libya'daki Türk askerlerinin çıkmasını sağlamak." dedi.
 

Yorumlar (0)