Macron: “O seçilirse Avrupa’ya savaş geri döner”

Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Macron ve Le Pen arasında kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Aşırı sağcı politika ve görüşleri ile bilinen Le Pen’in cumhurbaşkanı olması halinde Fransa’nın büyük sorunlarla baş başa kalacağını savunan Macron, “O seçilirse Avrupa’ya savaş da geri döner, milliyetçilik de” şeklinde konuştu. 

DÜNYA 13.04.2022, 15:04
Macron: “O seçilirse Avrupa’ya savaş geri döner”

Strazburg şehrinde seçmenlerine seslenen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yalnızca Fransa için değil, Avrupa için de bu seçimlerin hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi. Le Pen’in ideolojisini benimsediği aşırı sağın Fransa’daki asıl hedefinin ülkeyi Avrupa Birliği’nden uzaklaştırmak olduğunu vurgulayan Macron, bu duruma Fransız vatandaşlarının izin vermeyeceğini söyledi. 

“Milliyetçilik de geri döner”

Le Pen’in seçimlerden zaferle çıkması halinde Avrupa’ya büyük zararlar vereceğini söyleyen Macron, “O seçilirse Avrupa’ya savaş da geri döner, milliyetçilik de” diyerek dikkat çeken bir söylemde bulundu. 

Le Pen’in seçilmesi halinde Fransa’yı bekleyen riskleri anlattı

Macron, Avrupa’da geçmişi binlerce seneye dayanan büyük savaşların gerçekleştirildiğini, Avrupa devletlerinin iç çatışmalarla kurulduğunu ve milliyetçi kesim içindeki çatışmalar sebebiyle de defalarca kez yıkılma riskini yaşadığını belirtti. 

“Bazıları tüm sorunları Avrupa Birliği’nden çıkarak çözebileceklerini düşünüyor”

Le Pen’in Fransız yasalarına ve hukukuna aykırı bir tutum içinde olduğunu iddia eden Macron, “İmparatorluk hayalleri yeniden konuşulur hale geldi. Rusya’da da bunu görüyoruz. Başkalarının da bu konuda sonraki süreçlerde hayalleri olacak. Bazıları tüm sorunları Avrupa Birliği’nden çıkarak çözebileceklerini düşünüyor ve insanları da buna ikna etmeye çabalıyor. Bunun sebebi de çok açık. Diğer Avrupalılar ile mücadele içine girmek istiyorlar” dedi. 

“AB ile çalışmaya devam edeceğiz”

Avrupa’nın Fransa’yı olası bir çatışma ortamından ve krizden koruduğunu vurgulayan Macron, AB ile barış içinde çalışmaya devam edeceklerini söyledi. 

Macron, AİHM’in önemine vurgu yaptı

Kısa süre önce dikkat çeken vaatlerinden birini paylaşan Aşırı sağcı aday Le Pen, seçimlerden zaferle çıkması halinde ülkesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde taraf olmayacağını duyurmuştu. Bu sözlere de sert tepki gösteren Macron, bu girişimin kabul edilemez olduğunun altını çizdi. 

Fransa Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu 24 Nisan’da gerçekleştirilecek. 

Yorumlar (0)