Macron: Lübnan'a biz karışmazsak Türkler karışacak!

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Lübnan konusunda ülkesinin üstüne düşeni yapmaması halinde "Türklerin, İranlıların ve Suudların Lübnan'ın iç işlerine karışacağını" iddia etti.

DÜNYA 07.08.2020, 09:01
Macron: Lübnan'a biz karışmazsak Türkler karışacak!

Lübnan'da bulunan Beyrut Limanı'nda 2.750 ton amonyum nitratın infilak etmesi ve 100'den fazla kişinin hayatını kaybetmesi, halkın tepkisine neden oldu. Lübnanlılar, yeniden Fransız mandasına girmek için kampanya başlattılar. 

Ülkede mevcut olan ekonomik krizin yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle derinleşmesinin ardından üstüne bir de bu patlamanın yaşanması, halkın "manda" fikrine sıcak bakmaya başlamasına neden oldu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da bunu fırsat bilerek patlamanın gerçekleştiği Beyrut'a gitti. 

"Özgür Lübnan..."

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, bir TV kanalına yaptığı açıklamada, Lübnanlıların öfkeye kapıldığını ifade etti. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın değişmesini isteyip istemediği sorulan Macron, egemen ve özgür bir Lübnan'a saygı gösterdiğini, halkın kapıldığı öfkenin içlerindeki enerjiyi ve gücü yansıttığını ancak son dönemde birçok şeyin kötü hale geldiğini söyledi. 

"Biz Lübnan'a asla müdahale etmiyoruz"

Önümüzdeki üç haftanın Lübnan'ın akıbeti için önem arz ettiğine dikkat çeken Macron, Fransa'nın Lübnanlıların yanında olacağını belirtti. Macron, Lübnanlı yetkililere herhangi bir şekilde talimat vermediğini ileri sürdü. Macron, Fransa'nın Lübnan'ın iç işlerine asla karışmadığını kaydederek, yardım ve kardeşlik anlayışıyla hareket ettiklerini belirtti. 

"Türkler karışacak"

Fransa'nın Lübnanlıların çıkarlarına inandığını aktaran Macron, ülkesinin üstüne düşeni yapmaması halinde "Türklerin, İranlıların, Suudların ve başka güçlerin Lübnan'ın iç işlerine karışacağını" iddia etti. Macron, söz konusu ülkelerden bazılarının, Lübnanlıların aleyhine hareket ederek sadece kendi ekonomik ve jeopolitik kazanımlarını düşüneceğini savundu. 

Macron, dün korkunç patlamanın gerçekleştiği Beyrut Limanı'na giderek yetkililerden bilgi almıştı. 

Yorumlar (0)