Macron İngiltere'yi uyardı: 2 Kasım itibarıyla...

Emmanuel Macron, İngiltere ile ülkesi arasındaki balıkçılık krizine ilişkin "Top İngiltere tarafında." sözlerini sarf ederek, İngiltere’nin Fransa tarafından tavsiye edilen 'tansiyonu düşürme' teklifini reddetmesi durumunda misilleme tedbirlerinin önümüzdeki salı günü uygulamaya konulacağını bildirdi.

DÜNYA 01.11.2021, 00:20
Macron İngiltere'yi uyardı: 2 Kasım itibarıyla...

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Roma’da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi'nin ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında, Fransa ile İngiltere arasındaki balıkçılık krizine dair açıklamalar yaptı. Macron, "Gerginliği amaçlamıyorum, yaklaşık olarak 10 aydır çalışıyoruz. Bir grup balıkçıya ruhsat verildi ve bu durumu büyük bir memnuniyetle karşılıyorum fakat çok sayıda ruhsat hala anlaşılamayan sebeplerle verilmedi. Biz ve AB, 'Bu yaklaşıma sadık kalırsanız, misilleme tedbirleri alınacaktır.’ deme hakkına sahiptir." diye konuştu.

"Top İngiltere tarafında"

Temennisinin misilleme yoluna gitmemek yönünde olduğunu ve anlaşmaya varılması gerektiğini kaydeden Fransa Cumhurbaşkanı, İngiltere’ye bir yöntem tavsiyesi yaptığını duyurdu. Macron, "Sayın Johnson ile anlaştığımız nokta budur. Bir yöntem tavsiyesinde bulunacağız ve kısa süre içerisinde anlaşma adına çeşitli adımlar atacağız. Johnson yönetimine bu yöntem hakkında belgeler sunduk. Karşı taraf bariz bir adım atmaz ise 2 Kasım tarihinden itibaren planladığımız yaptırımları uygulamaya alacağız. An itibarıyla top İngiltere tarafında." ifadelerini kullandı.

Olası yaptırımlar neler?

Fransa, Brexit sonrası İngiltere'yi Fransalı balıkçılara az sayıda ruhsat verdiği için sert bir şekilde eleştirirken, İngiltere tarafının geri adım atmaması durumunda 2 Kasım tarihi itibarıyla yaptırım uygulayacağını duyurmuştu. Olası yaptırımlar arasında İngiltereli balıkçı gemilerinin Fransa limanlarına yüklerini indirmesini yasaklama ve kamyonlara uygulanan gümrük kontrollerinin sıkılaştırma bulunuyor.

Yorumlar (0)