Macron ile Le Pen arasında başörtüsü tartışması! "İç savaş çıkar''

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve aşırı sağcı aday Ulusal Birlik Partisi Lideri Marine Le Pen, bir televizyonun canlı yayınındaki düelloda karşı karşıya geldi. Başörtüsüyle ilgili tartışma esnasında Macron, Le Pen’e “İç savaş çıkaracaksınız” sözlerini kullandı.

DÜNYA 21.04.2022, 10:06 21.04.2022, 10:55
Macron ile Le Pen arasında başörtüsü tartışması! "İç savaş çıkar''

24 Nisan’da Fransa’da gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimi 2’nci turu öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi Lideri Le Pen, televizyon canlı yayınında karşı karşıya geldi.

Macron’dan Le Pen’e ‘başörtü’ tepkisi: “İç savaş çıkaracaksınız”

İki aday satın alma gücü, dış politika, sosyal konular, rekabet gücü, çevre, gençlik,, resmi kurumlar, göç ve güvenlik olmak üzere sekiz konuyu ele aldı. 

Başörtüyü kamusal alanda takmayı yasaklayacaklarını açıklayan Le Pen, "Kamusal alanda peçenin yasaklanması taraftarıyım. Bu, İslamcılar tarafından dayatılan bir durum" şeklinde konuştu. Macron ise Le Pen’e yanıt verdi ve "Fransa'yı başörtüsünü kamuya açık alanda yasaklayan dünyanın ilk ülkesi yapmak istemekle" şeklinde eleştirilerde bulundu.

Macron, "Sizin projeniz, Fransız evrenselciliğine hasar veren bir küçülme projesidir. Laiklik bir dinle savaşmak anlamına gelmez. Benim yanımda başörtüsü veya örtünme yasağı olmayacak. Anayasamız özgürlük ve laiklik ilkesidir. Bu poiltikayı uygularsan iç savaş çıkarırsın. Anlattığın şey çok ciddi. Aydınlanma ülkesi Fransa, dünya genelinde bunu yapan ilk ülke olacak. Tavsiye ettiğin bu karar, Fransız ruhuna ihanettir" açıklamasını yaptı.

Macron "Bir bir kipanın, başörtünün peşinden kaç tane polis koşacak?" şeklinde soru sormasından sonra Le Pen "Maskelerin peşinden ne kadar polis koştuysa o kadar" şeklinde yanıt verdi.

"Rusya ile ilgili konuşurken bankacınızla konuşuyorsunuz" 

Dış politika ile ilgili Macron, Le Pen'i Putin'e ve Rus gücüne bağımlı olmakla suçladı. Macron, 2015’te Le Pen'in Rusya'dan aldığı krediyi ödemediğini iddia ederek bunun, onu Rusya'ya bağımlı duruma getirdiğini öne sürdü. Macron "Rusya ile ilgili konuşurken bankacınızla konuşuyorsunuz" sözlerini kullandı. Le Pen ise bu soruya cevap verdi "Her ay ödüyoruz. Uzun bir süreç oldu, doğru. Yoksul bir partiyiz fakat onursuz değil" şeklinde konuştu. Le Pen, 2015'te Macron’un, Fransa'da kredi almasını engellediğini öne sürdü fakat Macron, Eski Ekonomi Bakanı Maliye Bakanı olmadığını belirterek "Hiç kimse buna müdahale etmedi, çok iyi biliyorsun bunu" açıklamasını yaptı.

Güvenlik meselesi: "Vahşetle karşı karşıyayız" 

Fransa’daki güvenlik sisteminin kötü olduğuna dikkat çeken Le Pen, "Ülkede durum çok kötü, ciddi bir vahşetle karşı karşıyayız şu an. Fransa’daki güvensizliğin artmasına katkı sağlayan kitlesel ve anarşik göç problemini çözmeyi hedefliyorum. Fransızlara kimin gittiğini, kaldığını ve kimin gelmesi gerektiğini sormak amacıyla bir referandum öneriyorum" sözlerini kullandı. Le Pen, cezaevlerinin kapasitesini artırma teklifinde bulundu. Macron da "200 jandarma tugayı kurabiliriz. Kamu hizmetlerine ve hastanelere karşı saldırılara yönelik bin 500 siber devriye kurmayı planlıyorum. Yargıçların işini kolaylaştırmak ve çok daha hızlı cevap vermek için 8 bin 500 adalet insana görev vermek istiyorum" dedi.

"600 milyar avroluk borcun sorumluluğu bende" 

Macron’un programında yer alan ‘65 yaşında emeklilik’ meselesi ile ilgili konuşan Le Pen, "Kesinlikle haklı olmayan ve dayanılmaz bir adaletsizlik" sözlerini kullandı. 

Le Pen, "Finans sektörünün Mozart'ının çok kötü bir ekonomik geçmişi var" sözlerini kullandı ve "Bana ders vermeye kalkmayın. 600 milyar euro borcumuz varken, mütevazı kalmalıyız" ifadelerini kullandı. Macron ise "Le Pen pandemiye kesinlikle cevap vermedi. 600 milyar borç salgın sebebiyle oldu. Bunun sorumluluğunu ben alıyorum. Yardım ettik, kısmı işsizlik, dayanışma fonu ve garantili krediler. Tüm bunları gerçekleştirdiğimiz için gururluyum" sözleriyle kendini savundu. 

"Fransızlara, 12 milyar Euro’yu iade edeceğim" 

Satın alma gücüne ilişkin programını açıklayan Le Pen, "5 yıllık görev sürecinin öncelikli konusunu, satın alma gücü meselesi yapmak istiyorum. Enerjideki KDV'yi kalıcı olmak üzere yüzde 20'den yüzde 5.5'e düşürmeyi tavsiye ediyorum. Fransızlara 12 milyar avroyu iade edeceğim" ifadelerini kullandı. Le Pen, Macron'un görev süresi boyunca 400 bin yoksul vatandaşın tespit edildiğini aktardı. 

"Fransızlara iyi davranmadınız” 

Le Pen "Demokratik bir rönesans hedefim var. Vatandaşların, kendi inisiyatifiyle referanduma gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Sarı Yelekliler söyledi, ses çıkmadı. Bu 5 yıllık dönemin en büyük problemi, yaratmış olduğunuz bu bölünme. Şiddet içeren sözlerle Fransızlara kötü davrandınız. Fransız demokrasisini tamir etmeliyiz" açıklamasını yaptı.

İklim meselesi: ‘Şüpheci’ ve ‘iki yüzlü’

Macron, Le Pen'i "iklim şüphecisi" olmakla suçlarken "Sizi dinleme konusunda ilginç olan durum, tutarsızlıktır. Politikalarınızın ne başı var ne de sonu. Hidrokarbonlar konusunda kalıcı bir azalma tavsiye ediyorsunuz. İklim ile ilgili şüphecisiniz. Açık bir şekilde görülüyor." dedi. 

Le Pen ise "İklim ile ilgili hiç şüpheci değilim fakat siz iklim ile ilgili biraz ikiyüzlüsünüz" şeklinde cevapladı.

İkinci tur 24 Nisan’da 

24 Nisan’da gerçekleştirilecek olan ikinci tur, 12 adaydan oyların yüzde 27.6’sını alan Macron ile yüzde 23.4’unu alan Le Pen arasında olacak.

Yorumlar (0)